Fideszes képviselők is támogatják, hogy lekerüljön Balog Zoltán neve és idézete a XVI. kerületi szoborról

2024. február 28. – 18:45

Másolás

Vágólapra másolva

A XVI. kerületi önkormányzat testületi ülésen egyhangú döntés született arról, hogy Balog Zoltán nevét és a tőle származó idézetet távolítsák el a Reformátorok teréről. Az egyhangú döntés azt jelenti, hogy az önkormányzat fideszes képviselői is támogatták a döntést – számolt be az ülésről Hollai Gábor momentumos képviselő.

„A Momentum kerületi szervezete már 2018-ban is tiltakozott az ellen, hogy egy regnáló miniszter szavait kőbe véssék. Az idő (sajnos) minket igazolt. Ezért Tompos Mártonnal, a Momentum alelnökével közösen leragasztottuk a szoborcsoport közepén lévő Balog-idézetet, majd nyílt levélben szólítottuk fel a polgármestert, hogy szedesse le ezt a szégyenfoltot a térről” – írta beszámolójában Hollai.

Hollai felkérte a polgármestert, hogy az indítványt továbbítsa a Reformátorok terét építtető Alapítványnak, emellett egy Munkacsoport létrehozását javasolta, amiben a polgármester, a képviselő-testület frakcióinak képviselői, valamint a kerületi lelkészek foglalnának helyet. Ennek a Munkacsoportnak nem csak az lenne a feladata, hogy lekerüljön Balog Zoltán-idézet a szoborcsoportról, de javasolnia is kellene új konszenzusos idézetet a helyére.

Frissítés: A XVI. kerületi fideszes polgármester, Kovács Péter később jelezte, hogy az elfogadott határozat nem jelenti sem azt, hogy képviselő-testület egyetért Hollai Gábor képviselő javaslatával, sem azt, hogy elutasítja azt. A képviselő-testület a szobrot állító és finanszírozó alapítvány számára küldte meg döntéshozatalra a képviselő-testületi előterjesztését, ezt szavazta meg a teljes képviselő-testület.

Balog Zoltán korábban a kegyelmi ügy miatt mondott le a Magyar Református Egyház zsinati elnöki pozíciójáról. Azután távozott, hogy kiderült, ő is támogatta a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endre kegyelmét. Információk szerint egyenesen Balog volt az, aki Novák Katalin régi mentoraként és tanácsadójaként arra biztatta a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet. Balog lemondásakor ezért nem kért bocsánatot, de azt elismerte, hogy nem volt elég körültekintő, és súlyos politikai hibát követett el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!