A Mi Hazánk szerint a svéd NATO-csatlakozás csak elmélyíti a konfliktust Oroszországgal

2024. február 26. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országgyűlés 188 igen és 6 nem szavazattal másfél éves huzavonát lezárva végre támogatta Svédország NATO-csatlakozását. A hat nem szavazat a Mi Hazánk képviselőié, a többi ellenzéki képviselő megtapsolta az eredményt. A szavazásra a pártok közleményekben reagáltak.

A Demokratikus Koalíció üdvözölte Svédországot a NATO-ban. Azt írták: „Orbán annyit ért el az időhúzással, hogy még jobban elszigetelődtünk Európa többi részétől.” A Vadai Ágnes árnyék honvédelmi miniszter által aláírt közlemény szerint „a világ szégyene, hogy a kormány 2022 júliusa óta húzza feleslegesen az időt a svéd NATO-csatlakozással. Orbán Viktor ekkor még azt mondta, hogy biztosan nem mi leszünk az utolsók, akik megszavazzák a csatlakozást. Semmi értelme nem volt az időhúzásnak, ugyanakkor az egész világ láthatta, hogy Orbán Viktor Putyin kottájából játszik.” Vadai szerint csak Dobrev Klára és a DK árnyékkormánya képes visszavezetni Magyarországot az EU-ba.

A Momentum szintén üdvözölte a svéd csatlakozást. Azt írták, ők kezdetektől fogva támogatták „védelmi szövetségünk bővítését és erősítését”, és rég sürgették a kormánytöbbséget, hogy ratifikálják a csatlakozást. Tavaly július 11-én még rendkívüli ülést is kezdeményeztek emiatt, de a fideszesek nem jelentek meg. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője az Európai Parlamentben találkozott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, és biztosította őt arról, hogy a Momentum támogatja Svédország NATO-tagságát.

A Mi Hazánk a Facebookon azt írta: „Svédország NATO-csatlakozásának megszavazásával ismét közösen hajtotta végre a globalisták akaratát a Fidesz és a balliberális oldal.” Kiemelték, hogy egyedül az ő képviselőik szavaztak az indítvány ellen, mégpedig azért, mert Svédország NATO-csatlakozása szerintük semmi másra nem jó, mint hogy Európa és Oroszország között tovább mélyüljön a konfliktus. „A Mi Hazánk továbbra is Magyarország érdekeinek védője marad, mely érdekek nem indokolják a háborús konfliktus további mélyítését ilyen lépésekkel. A jövőben is szorgalmazzuk a mielőbbi kompromisszumkeresést Oroszországgal, hogy elérhető közelségbe hozhassuk a békét” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!