Sulyok Tamás: A kölcsönös bizalom a nemzet egységének alapja

2024. február 26. – 18:26

Másolás

Vágólapra másolva

„Számomra a politikai megközelítések főleg akkor és annyiban váltak érzékelhetővé, ha azok a közjog által meghatározott jogi keretrendszerben értelmezhetőek voltak” – fogalmazott Sulyok, aki állítása szerint alapvetően és elsősorban közjogi és alkotmányjogi problémákat tud érzékelni abból a nagy rendszerből, amit a politika szóval szoktak leírni.

Példaértékűnek tartaja az alkotmánybírósági vitakultúrát. A vita szigorúan magázódva folyik, kiküszöbölve mindenfajta személyeskedést, és biztosítva az, hogy a vita dialógus legyen. Az egymásra mutogatást, és egymás megbecsülését nélkülőző acsarkodást nem tűr meg ez a vitakultúra, amely a tiszteletet erkölcsi minimumnak tartja.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Azt ígérte az Országgyűlésnek, hogy köztársasági elnökként is „az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén” fog dolgozni.

A bizalom eddig is a mindennapjai meghatározó értéke volt. „„Államunk, nemzetünk létének is alapfeltétele a kölcsönös bizalom, az egyének és társadalmi csoportok között egyaránt” – fogalmazott az új köztársasági elnök, hozzátéve: „az előítéletektől mentes, kölcsönös bizalom a nemzet egységének alapja.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!