Összehívták, de le is mondták a Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülését

2024. február 26. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap 19:33-kor összehívták, de hétfőn reggel 7:56-kor le is mondták az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülését, ahol nem sokkal később, 10:15-kor már egyetlen napirendi pontként tárgyalták volna a Fidesz-frakcióban összeállított, „gyermekvédelmi” törvénycsomagot, írja a Hvg.hu.

A lap szerint furcsa, hogy egy olyan törvényjavaslat tárgysorozatba vételére hívnak össze ülést, amit még be sem nyújtottak.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője múlt heti, Balatonalmádiban tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány 20 gyermekvédelmi törvényt módosítana a tavaszi ülésszakban, ezeket a KDNP is támogatni fogja. A 20 módosításból néhányat már Orbán Viktor miniszterelnök is belengetett. Van, amit most megerősítettek, és új ígéretek is elhangzottak.

Az eddig tudható módosítások a következők:

  1. Tovább szigorítanák a pedofil bűncselekmények büntetési tételeit, akár új tényállásokat is elfogadhatnak.
  2. Bevezetnék, hogy a 18 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények ne évülhessenek el.
  3. Azt szeretnék, hogy a pedofil bűnelkövetőket ne lehessen feltételes szabadlábra helyezni.
  4. Az Alaptörvényben rögzítenék, hogy az ilyen bűnelkövető ne kaphasson kegyelmet. Kocsis szavai itt arra utalnak, hogy csak a kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények elkövetőiről van szó. Orbán Viktor viszont még korábban olyan alaptörvény-módosításról beszélt, amely szerint a kiskorúak elleni bűncselekmények elkövetői ne kaphassanak kegyelmet.
  5. Elérnék, hogy ne kaphasson erkölcsi bizonyítványt az, aki gyerekek sérelmére követtek el szexuális bűncselekményt.
  6. Megerősítenék a gyermekvédelmi intézmények vezetésének felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat szigorítanák.
  7. A kormány célja, hogy a gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmények kiderüljenek, és az elkövetők egész életükön át hordozzák tettük következményét.

A módosítások közül néhányat kétharmados többséggel kell elfogadnia az Országgyűlésnek, és van olyan is, amihez alkotmánymódosításra lesz szükség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!