PDSZ: Jelzőrendszer, több tanár, több forrás kell a gyermekek védelmében

2024. február 25. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

A PDSZ a 2023. február 23-ai országos választmányi ülésén hat pontot fogadott el arról, hogy az oktatás területén milyen azonnali lépésekre van szükség a gyermekek védelmében. Eszerint:

  1. Hathatós lépéseket kell tenni a szakemberhiány csökkentésére: ilyenek a béremelés, a juttatások, a munkaterhek csökkentése – ez a pedagógusokra is értendő, mert a jelenlegi helyzetben sok esetben nincs lehetőségük felismerni a gyermek magatartásában a változásokat, mivel gyakran kerülnek helyettesítés miatt olyan osztályba, gyermekcsoportba, ahol a gyermekeket nem, vagy kevésbé ismerik.
  2. A közoktatási intézménye, a gyermekvédelem, a gyámügy szoros együttműködésére van szükség: épüljön ki jelzőrendszer! A gyámügyi intézkedések, ezen belül a legsúlyosabb, a kiemelés előtt hallgassák meg a gyermekeket, tanulókat nevelő-oktató pedagógusokat, legyen kötelező az óvoda, iskola bevonása a helyzet feltárásába és a döntéselőkészítésbe.
  3. Legyen forrás az átmeneti elhelyezést nyújtó nevelőotthonok, a nevelőszülői hálózat korszerűsítésére, a nevelőszülők továbbképzésére, megfelelő számú pszichológus, segítők, és gyermekvédelmi szakemberek, szociális munkások álláshelyeinek létesítésére és normális megélhetést biztosító, a pályát vonzóvá tevő bérekre.
  4. Tegyen a kormány lépéseket a gyermekszegénység ellen, a gyermekjólét és a gyermekek családban tartásának érdekében (pl. ne legyen a családból történő kiemelés az óvodai, iskolai mulasztás szankciója).
  5. Javasolják azoknak a jogszabályi rendelkezéseknek hatályon kívül helyezését, amelyek megakadályozzák azt, hogy külső szervezetek, NGO-k, szakemberek tájékoztatást, foglalkozásokat tartsanak a közoktatási intézményekben, valamint azokat a törvényi előírásokat, amelyek alapján emiatt igazgatókat akár egy év múlva is szankcionálhatnak.
  6. Javasolják a tankötelezettségi korhatár felemelését a 18. életévre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!