Publicus: 150–225 ezer szavazót vesztett a Fidesz a kegyelmi ügy miatt

2024. február 24. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős támogatást veszített a Fidesz a kegyelmi ügy közvetlen folyományaként, legalábbis ezt mérte a Publicus Intézet a Novák Katalin lemondásához és Varga Judit közéletből való távozásához vezető botrány kirobbanása utáni napokban. A közvélemény-kutató cég február 13–20. között vizsgálta az ügy hatásait egy nemzetközi kutatás részeként, és arra jutott, hogy az előző, januári méréshez képest 2–3 százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága, ami 150–225 ezer választó elvesztését jelenti. A bizonytalan szavazók tábora ez idő alatt ugyanekkora mértékben nőtt.

Ez ugyanakkor nem biztos, hogy tartós változás lett, értékelte az adatokat a Népszavának a Publicus Intézet vezetője, Pulai András, aki arról beszélt, hogy a botrány kirobbanásához ennyire közel nem lehetett még arról beszélni, hogy a „tudás leülepedett volna a választókban”, vagy hogy ez a változás „beépült” eredmény lenne. A 2–3 százalékpontos elmozdulás ugyanakkor ilyen rövid idő leforgása alatt így is jelentős, vélte Pulai. )A kutatás három nappal azután kezdődött, hogy Novák Katalin lemondott a köztársasági elnöki hivataláról.)

Pulai emlékeztetett, hogy korábban is esett már jelentősen rövid időszakokra a kormánypárt népszerűsége, például a kata kivezetésekor, vagy a rezsicsökkentés részleges megszüntetésekor. Pulai szerint a számok azt mutatják, hogy a Fidesz továbbra is magasan vezet, de ha az ellenzék egységesen indulna az EP-választáson, akkor döntetlenhez közeli lenne az állás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!