A XVI. kerületi Fidesz csak azután fogadta el a DK gyermekvédelmi javaslatát, hogy beleírták, szervezhetnek közpénzből tanulmányutakat

2024. február 23. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

„A pedofília elítélésére előterjesztést adtam be a XVI. kerületi önkormányzat elé, a Fidesz azonban csak úgy volt hajlandó megszavazni, hogy beleírták a közpénzből finanszírozott tanulmányutak szervezésének lehetőségét” – írta közleményében Nemes Gábor, a DK XVI. kerületi önkormányzati képviselője.

A képviselő február 18-án nyújtott be „Javaslat a pedofília és a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményekkel összefüggő erkölcsi és politikai nyilatkozat elfogadására” című sürgősségi indítványt a kerületi képviselő-testület elé. Ebben azt írta:

„A gyermekek védelmét ellátó helyi önkormányzatnak kiemelt feladata a gyermekek mindenekfelett álló érdekének figyelembe vétele, a törvényben elismert jogainak biztosítása, az egyenlő bánásmód követelményeinek betartása. A fentiek alapján és az elmúlt hetek közéleti eseményeinek figyelembe vételével fontosnak tartjuk rögzíteni, hogy önkormányzatunk messzemenőkig elítéli a pedofília és a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények minden formáját, munkája során igyekszik mindent az ilyen sajnálatos események megelőzésére és mindent megtesz annak érdekében, hogy a bűnösök feleljenek megbocsáthatatlan bűneikért és őszintén reméljük, hogy a jövőben a döntési pozíciót elfoglaló személyek is így járnak majd el kormányzati szinten”.

A DK politikusa szerint a Fidesz ezt a határozatot csak jelentős módosításokkal és kiegészítésekkel együtt volt hajlandó elfogadni. A Telexnek is elküldött módosító javaslatban többek között ez a mondat is szerepel a gyerekek érdekeinek érvényesítése érdekében teendő konkrét intézkedések között:

A XVI. kerület képviselő-testülete „élő kapcsolatot tartson fent az Észak-Pesti Tankerületi Központhoz tartozó iskolákkal. Azok igazgatóival intézményvezetői értekezlet és tanulmányút keretében is továbbfejlessze a kialakult kiváló, a kölcsönös bizalmon alapuló szakmai kapcsolatot”.

Tavaly májusban derült ki, hogy a négynapos tanulmányúton vett részt az Észak-Pesti Tankerületi Központ vezetője több iskolaigazgatóval együtt Nizzában a XVI. kerület pénzéből. A polgármester akkor azzal indokolta az utazást, hogy „évtizedes tradíció az évenkénti intézményvezetői tanulmányút”. Az oktatási vezetők állítólag 4 napot töltenek a tengerparti városban.

Az ügyben Nemes Gábor és a momentumos Hollai Gábor közérdekű adatigénylést nyújtott be az önkormányzathoz. Az önkormányzat válaszából kiderült, hogy az utazás 13 millió forintba került, és nemcsak oktatási intézmények vezetői vettek részt rajta, hanem többek között a polgármester, Ács Anikó és Szász József alpolgármesterek, valamint a szintén fideszes Antalóczy Csaba és Dobre Dániel is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!