Engedélyt kértek és kaptak, arculatváltás miatt leverték a fecskefészkeket egy kenderesi benzinkúton

2024. február 23. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányhivataltól kért engedélyt a Mol, hogy egy kenderesi töltőállomásának „értékesítése, és ebből kifolyólag az arculatváltás” miatt eltávolíthassák az épület teteje alatti fecskefészkeket. Az engedélyt megkapták, a fecskefészkeket le is verték – írja a Sokszínűvidék.

A fészkek leveréséről a Mentsük meg a fecskéket Facebook-csoport egyik tagja készített és osztott meg fotókat. Ezután a csoport adminisztrátora küldött kérdéseket a töltőállomást működtető Molnak, illetve a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálynak, arról érdeklődve, mi indokolta a fecskefészkek leverését.

A Mol válaszában azt írta:

„Kenderes, Petőfi u. 73/a szám alatti MOL töltőállomás értékesítése és ebből kifolyólag az arculatváltás miatt az épületen lévő arculati elemek bontásához kérelmet nyújtottunk be a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályához. Az említett elemek bontásához és az azon lévő fészkek eltávolításához szükséges természetvédelmi engedélyeket megkaptuk az említett illetékes kormányhivataltól. A munkálatok az ablakokban lévő fészkeket nem érintették.”

A kormányhivatal válaszában szintén megerősítette, hogy természetvédelmi engedélyt adtak „az épületen lévő arculati elemek bontására”. A kormányhivatal annyit kötött ki, hogy március elsejéig el kell távolítani a fészkeket, valamint a töltőállomás épületének déli oldalán lévő ablaknál lévő fészkek eltávolítása tilos.

Az új tulajdonos nyilatkozata szerint az új arculati elemeken lesz olyan derékszög rész, ahol az új fészkek megtapadhatnak, ezért

műfészkek elhelyezésére vonatkozó előírásokat nem tett a hatóság.

A Mentsük meg a fecskéket nevű csoport szerint viszont a fészkek műfészekkel való pótlása maximum 40-50 ezer forintba került volna. Volt ilyenre példa korábban több helyen is, például Szeged belvárosában tavaly tavasszal. Ézsiás Tamás, a Mondolo Egyesület alapító tagja akkor a Telexnek azt mondta, évek óta folytatják a programot, amelyben mesterségesen készült fecskefészkeket helyeznek el különféle épületekre.

A fecskék érkezése április környékén várható. Az elmúlt években a felére csökkent a hozzánk tavasszal visszatérő fecskék száma, ennek több oka is van. A mezőgazdaságban használt vegyszerek hatása, az egyre inkább száraz és forró időjárás, és főként a rovarok számának csökkenése gátolja a madarak túlélését. Esőben nem tudnak eleget repülni ahhoz, hogy élelmet szerezzenek, de Afrikából akkor is elindulnak a fecskék, ha nálunk tartósan esik. Korábban többször előfordult, hogy hazai épületekről leverték a fecskék fészkeit, akiket zavart a madarak ottani tevékenysége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!