Mesterséges fecskefészkeket telepítettek Szeged belvárosában

2023. április 19. – 15:45

Mesterséges fecskefészkeket telepítettek Szeged belvárosában
A fészkeket védett helyre szerelték fel – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A szegedi belvárosban mesterséges fecskefészkeket telepítettek a Bábszínház Kamaratermének falára, ahol már korábbi években is fészkeltek a madarak. A fecskék egyre nehezebben élik túl az ember beavatkozását a természetbe.

Ézsiás Tamás, a Mondolo Egyesület alapító tagja a Telexnek elmondta, hogy már évek óta folytatják a programot, amelyben mesterségesen készült fecskefészkeket helyeznek el különféle épületekre. A fészkeket korábban általános iskolásokkal együtt csinálták, és a legtöbbet a Szegedi Távfűtő Kft épületeire szerelték fel, az egyikre ötvenet, egy kisebbre pedig négyet.

A Kövér Béla Bábszínház Kamaratermének homlokzatát azért választották, mert a fecskék a korábbi években maguk is építettek fészkeket a házra, ezek egy része, illetve a nyoma most is látható. Bíznak abban, hogy az új, ember alkotta helyeket is elfoglalják a madarak, ehhez most húsz új fészket tettek ki. A fészkeket a bábszínház dolgozója szobrász gipszből készítette el.

Belvárosi ház vagy sziklafal?

Bálint Dénes, a Mondolo Egyesület madarász-szakértője a Telex kérdésére elmondta, hogy sárgyűjtő helyeket is kialakítanak majd a közelben, hogy a fecskék úgy folytathassák az építkezést, ahogy szeretnék. A korábbi tapasztalatok szerint a mesterséges fészkeket elfogadják a madarak, de esetenként sárral szűkítik le a bejáratot. A belvárosi ház a madarász szerint éppen olyan a fecskék számára, mint egy sziklafal, azaz ők nem válogatósak abban, hova készítenek maguknak fészket.

Húsz gipszből készült fészket rögzítettek a falra – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex
Húsz gipszből készült fészket rögzítettek a falra – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex

A fecskék érkezése mostanában várható, sőt, néhányan már meg is jöttek közülük. Az elmúlt években a felére csökkent a hozzánk tavasszal visszatérő fecskék száma, ennek több oka is van. A mezőgazdaságban használt vegyszerek hatása, az egyre inkább száraz és forró időjárás, és főként a rovarok számának csökkenése gátolja a madarak túlélését. Esőben nem tudnak eleget repülni ahhoz, hogy élelmet szerezzenek, de Afrikából akkor is elindulnak a fecskék, ha nálunk tartósan esik.

Korábban többször előfordult, hogy hazai épületekről leverték a fecskék fészkeit, akiket zavart a madarak ottani tevékenysége. A Mondolo tagjai az utóbbi időben Szeged környékén nem hallottak ilyen esetről. Máshol azonban tavaly is megtették: emlékezetes, hogy egy gyárépületről majdnem száz fészket lökdöstek le, állítólag a madarak érdekében.

A mesterségesen készült fészkek kirakásával arra is fel akarják hívni a figyelmet, hogy a fecskék túlélése az embereknek is érdeke. A fészkekből kihulló ürülék és más szennyezések ellen pedig a legegyszerűbb úgy védekezni, ha a fészek alá egy tálcát vagy hasonló szennyfogót tesznek ki a falra. Ilyeneket most az új fészkek alá is rögzítettek, így az arra járók biztonságosan sétálhatnak az épület mellett akkor is, ha a homlokzatot benépesítik majd a fecskék.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!