Heteken belül megjelenhet az egynapos magyar autópálya-matrica

2024. február 23. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

Akár március második felétől megjelenhet az egynapos autópálya-matrica Magyarországon, legalábbis erre következtet cikkében a vg.hu. A lap emlékeztet, hogy az újfajta lehetőség az Európai Unió minden országában elérhető lesz, elsősorban az átutazók érdekeinek figyelembe vételével jött létre, és a drágább tarifák irányából terelheti az olcsóbb lehetőség felé az autósok egy részét.

A megjelenés pontos dátuma még nem ismert, de az útdíjrendelet módosítása március 1-én lép hatályba, az erről szóló tervezet már nyilvánosan elérhető a kormányzati honlapon. Az egynapos matrica bevezetésének másik feltétele, hogy a tarifa megjelenjen a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján szereplő ártáblázatban is, amelytől számítva további 30 nap türelmi idő következik majd. Bár a hivatalos bevezetési dátum még nem ismert, az uniós országoknak március 25-ig be kell vezetniük az egynapos tarifát, a fideszes Hollik István pedig egy hete kiírta a Facebook-oldalára, hogy akkortól elérhető lesz ez a lehetőség.

Az összes magyarországi fizetős úton használható egynapos matrica pontos ára egyelőre nem ismert, de szintén az uniós előírások alapján az ára az éves matrica árának legfeljebb 9 százaléka lehet. A személyautókra érvényes D1 kategóriás országos e-matrica jelenlegi 57 260 forintos árát figyelembe véve 5150 forintba kerül majd az egynapos matrica, amely harmadával lesz drágább az Ausztriában kapható változatnál, míg a D2-es díjkategóriában 7310 forintba kerülhet. Az új lehetőség a megváltás időpontjától függetlenül csak az adott naptári napon lesz használható 0-tól 24 óráig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!