Szijjártó a békéről tárgyalt a hajókat támadó húszikat és Oroszországot is fegyverekkel támogató Iránban

2024. február 22. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az iráni külügyminiszterrel tárgyal Szijjártó Péter – derül ki a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzéséből. A téma a közel-keleti konfliktus és a globális biztonság volt.

Szijjártó szerint ha front nyílna Libanon és Izrael határán, akkor az legalább egy régiós háborúhoz vezetne, de akár még súlyosabb következménye is lehetne. A külügyminiszter szerint ennek megelőzésében Iránnal kifejezetten nagy szerepe van.

Ez tényleg így van. Irán támogatja például a Hamászt, bár mikor megtudták, hogy a terrorszervezet októberben megtámadta Izraelt, jelezték, hogy nem fognak beszállni a konfliktusba a Hamász oldalán. Emellett támogatják még a húszikat is, akik november óta rendszeresen megtámadják a térségben lévő kereskedelmi hajókat. A szövetségeseik továbbá a libanoni Hezbollah is, akikkel Izrael a libanoni határon csatázik.

Emellett Oroszországnak is segítenek az Ukrajna ellen indított háborújában. A Reuters forrásai szerint több száz ballisztikus rakétát küldtek Oroszországnak, miután tavaly év vége felé megegyeztek erről. Január óta már legalább négy rakétaszállítmány jutott el Oroszországba, és a következő hetekben még több indul majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!