17-szeres áron adhatja tovább a gazdáktól megvett földeket Szeged a BYD-nak

2024. február 22. – 16:39

Másolás

Vágólapra másolva

A szegedi önkormányzat akár tizenhétszer akkora összeget kaphat azokért a földekért a BYD autógyártól, mint amennyiért azt a gazdáktól megvásárolta, írta az Átlátszó szerződések alapján. Az önkormányzat szerint nincs szó nyerészkedésről, az ipari fejlesztéshez szükséges munkálatok növelik meg az árat.

Szeged január végén szerződött le a BYD-val, hogy a város melletti 300 hektáros területen épüljön meg a kínai autógyár. Ehhez az önkormányzat gazdáktól és a Picktől is sajátított ki földeket.

Az egyik földtulajdonos nyilvánosságra hozta a vételi ajánlatot, szántójáért négyzetméterenként nettó 444, bruttó 563 forintot fizettek. Az Álátszó birtokába jutott egy olyan ingatlan adásvételi előszerződés is, amelyet Szeged és BYD kötött. A kisajátított ingatlanokból telekalakítással hoztak létre három újabb ingatlant, amelyek összterülete 300 hektár.

A szerződés szerint egy nemzetközi értékbecslő cég is készített szakértő véleményt, amely megerősíti, hogy a város tisztességes piaci áron adta el a földeket. Ez az ár pedig négyzetméterenként bruttó 24,13 eurót takar.

Az önkormányzat nem minden területtel nyer az üzleten, a Pick Szeged Szalámigyártól ősszel 28,95 euróért vett négyzetméterenként földet, ezt a 97 hektárt viszont most ennél olcsóbban adja el a kínai autógyárnak.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester egy a Szeged.hu-n is megjelent közleményben azt írta, hogy a város kivonja a művelés alól a területet, a föld értékénél magasabb földvédelmi járulékot fizet, lőszermentesítést és régészeti feltárást végeztet, és egy magas feszültségű távvezetéket is kivált, mindezek pedig több milliárd forintba kerülnek. A BYD ezt a költséget fedezi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!