5-10 év börtönt kaphat Iványiék bilincsben elvitt gazdasági vezetője, akit most letartóztatna az ügyészség

2024. február 21. – 19:28

Másolás

Vágólapra másolva

Kezdeményezték Ónodi István lelkész, Iványi Gábor egyházának gazdasági vezetője letartóztatását. A hírről névtelenül az ügyészség számolt be, később Iványi hivatalos oldalán erősítette meg, hogy róluk van szó.

Az ügyészség közleménye szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt kezdeményezték a letartóztatást egy „több egyházi intézményért felelős gazdasági vezetőnek, aki 6,5 milliárd forintot meghaladó közterhet mulasztott el bevallani és megfizetni”.

A gyanú szerint „a férfi az egyik egyház szociális és oktatási, nevelési tevékenységet folytató intézményeinél gazdasági vezetőként dolgozott. A férfi az adóbevallások benyújtásáért felelős személyként a 2015 februárjától 2022 januárjáig terjedő időszakban az illetékes adóhatóságoknál a foglalkoztatáshoz kapcsolódó kötelezettségek vonatkozásában valótlan tartalmú bevallásokat nyújtott be.”

Szerintük „az intézmények munkavállalói részére megállapított bruttó munkabérből a kifizetéskor a személyijövedelemadó-előleget és a járulékokat levonták, azonban a férfi a havi bevallási és befizetési kötelezettségeinek nem, illetve nem teljeskörűen tett eleget. A férfi az általa vezetett intézmények tekintetében a vizsgált időszakban az alapbevallásokat jellemzően nullás tartalommal vagy minimális foglalkoztatotti kör vonatkozásában teljesítette.”

Azt írják, „a férfi a gazdasági vezetése alatt álló intézmények vonatkozásában a valótlan tartalmú bevallások benyújtásával összesen közel 14 milliárd forint bruttó munkabér után mulasztotta el a közterheket bevallani és befizetni az adóhatóságnak, és ezzel 6,5 milliárd forint összegben okozott vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek.”

A férfit a NAV-nál különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A cselekmény büntetési tétele 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés.

Február 20-án kedden reggel bilincsben vitték el a NAV nyomozói Ónodi István lelkészt, a MET gazdasági vezetőjét. Az esetről Iványi Gábor közleményt adott ki, szerinte Ónodinak nem engedték az intézkedő nyomozók, hogy telefonáljon, el is vették tőle a készülékét, ráadásul nem adtak át neki semmilyen, a házkutatásról és az eljárás okairól szóló hatósági iratot. A NAV nyomozói akadékoskodásnak tartották, hogy a lelkész azt mondta, csak az ügyvédje jelenlétében hajlandó nyilatkozni, ekkor vitték el bilincsben.

Iványi szerint Ónodinak azt mondták, nem vádolják, egyelőre csak nyomozás van. A lelkész feleségének kérdésére végül elárulták a NAV-osok, hogy gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt folyik az eljárás. Az ügyben kerestük a NAV-ot, válaszukkal frissítjük majd cikkünket.

Iványiéknak nagyon régóta elszámolási vitájuk van a magyar állammal, erről a szövevényes ügyről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!