Vádat emeltek a görögkatolikus pap ellen, akit több kislány is szexuális erőszakkal vádolt

2024. február 20. – 07:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az ügyészség vádat emelt egy görögkatolikus pap ellen, aki ellen szexuális erőszak miatt nyomoztak, írja a 444 a Hajdúdorogi Főegyházmegye közleményére hivatkozva. Sz. atyát korábban három gyerek is szexuális visszaéléssel vádolta meg.

Az ügyről a 444 számolt be részletesen tavaly. Sz. atya egy gyermekvédelmi intézmény vezetője volt, amikor a Gyermekvédelmi Szakszolgálat feljelentette egy kamasz lány molesztálása miatt. Az eljárást lezárták, Sz. atyát az egyház áthelyezte. Nem sokkal később az új szolgálati helyén is feljelentette egy 9 éves kislány anyja. Tanúvallomása szerint a kislány arról mesélt neki, hogy a pap fogdosta és belenyúlt a bugyijába.

Miután egy harmadik kislány is jelentkezett a rendőrségen, a nyomozás szexuális erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyt tovább. A papot közben bűnügyi felügyelet alá helyezte a bíróság.

Miután nyilvánosságra került az ügy, a 444-nek arról beszélt Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érseke, a római pápa alá tartozó, magyarországi görögkatolikus egyház metropolitája, hogy szerinte koholt vádakról van szó, pedig az egyház is vizsgálatot indított az ügyben. Ennek során csak más papokat hallgattak meg, a családokat nem.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye mostani közleményéből az is kiderült, hogy az érsek nem várta meg, hogy mire jut a rendőrségi nyomozás, mert már tavaly nyáron szolgálaton kívül helyezte Sz. atyát, eltiltotta a nyilvános szertartások végzésétől, és felmentette a lelki vezetői beosztásából. A főegyházmegye egyúttal felajánlotta támogatását és segítségét az érintett családoknak.

Egy tavaly októberi közlemény pedig arról tanúskodik, hogy Sz. atyát óvintézkedésként azonnal hatállyal eltiltották mindennemű papi tevékenység végzésétől, különösen a fiatalkorúakkal való kapcsolattartástól. Egyéb lépéseket is tett a főegyházmegye: megelőző és tájékoztató képzéseket indítottak a gyermekbántalmazásokkal kapcsolatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!