Kiakadt a DK, hogy az OMSZ nem biztosítja a vasárnapi ellenzéki tüntetést

2024. február 20. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden a Demokratikus Koalíció (DK) Sajtóirodájának közleményéből derült ki, hogy az Országos Mentőszolgálat nem vállalja a vasárnapi ellenzéki tüntetés egészségügyi biztosítását. A párt egyértelműen a kormányt okolja ezért:

„Soha nem fordult még elő, hogy az Orbán-kormány a mentőszolgálatot arra utasította volna, hogy a demokratikus jogukkal élő tüntetők egészségügyi ellátását megvonja, megsértve ezzel az ellenzéki demonstrálók gyülekezési jogát.”

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szerint viszont nem kötelesek ilyen rendezvényeket egészségügyileg biztosítani. Azt írják, ez egy egészségügyi szolgáltatás, aminek semmi köze nincs a politikához. Szabad kapacitása terhére, alaptevékenysége veszélyeztetése nélkül vállalhat csak ilyen feladatot az OMSZ – áll a reakcióban.

Az OMSZ azt írja, azért nem vállalják a február 25-i rendezvény egészségügyi biztosítását, mert nagy mentőkapacitást igénylő budapesti sportrendezvény és egy belvárosi tömegrendezvény is lesz ezen a napon. Ráadásul a DK képviselője csak 2024. február 14-én kért a szolgáltatásra árajánlatot, ekkorra pedig már az előbbi két rendezvény biztosítását már megrendelték. Ezért nem volt már szabad kapacitása az OMSZ-nak arra, hogy az ellenzéki tüntetést is biztosítsa.

A február 25-i, közvetlen köztársaságielnök-választás melletti tüntetést közösen szervezi a a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – ZÖLDEK. A közvetlen köztársaságielnök-választásról szóló DK-s petíciót február 18-ig több mint 50 ezren írták alá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!