Már 2012-ben jelezték Balog Zoltánnak a bicskei gyermekotthonban történt visszaéléseket

2024. február 20. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

„Szabó Máté az emberi erőforrások miniszterét kérte, hívja fel a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók figyelmét a gyermekvédelmi törvényben foglalt jelzési és együttműködési kötelezettség teljesítésének jelentőségére”

– ez áll az ombudsman 2012-es jelentésében. Vagyis, ahogy azt a 444 is írja, Balog Zoltán már ekkor kapott információt arról, hogy a bicskei gyermekotthonban szexuális visszaéléseket követhetett el az igazgató, V. János.

Az alapvető jogok biztosának jelentése az ügyben lezajlott vizsgálat eredményeiről szól, és részletesen végigveszi, hogy mik történtek az intézményben 2011-12-ben. A 2012 októberében elkészült jelentés két fő megállapítása:

1. Évek óta több gyermek utalt az igazgató szexuális tartalmú célozgatásaira, intim érintéseire, de nem kaptak valós segítséget, a bántalmazás gyanújáról tudó felnőttek csak 2011 őszén fordultak az intézmény fenntartójához, pedig már az első jelzésüket követően lehetőség lett volna rá, hogy szakember járjon el az ügyükben.

2. A nyomozás megindításakor az intézmény igazgatóhelyettese lett a gyermekek gyámja, ám mivel ő az igazgató alárendeltje volt, nem volt kizárható az érdekellentét a gyermekek és a törvényes képviseletüket ellátó igazgatóhelyettes között. Az ombudsman szerint a gyermekotthon igazgatójától független eseti gondnok kirendelése lett volna indokolt.

Felfüggesztés helyett kitüntetések

A szexuális zaklatásról szóló jelzések, a nyomozás és az ombudsmani vizsgálat ellenére sem merült fel, hogy felfüggesszék V. Jánost, a bicskei gyermekotthon igazgatóját. Gyámi tisztségéről ugyan a nyomozás megindításakor lemondott, de a pozíciójában maradhatott egészen 2016-ig, amikor már akkorára dagadt a botrány, hogy tényleg nem maradhatott a helyén.

Sőt, az előzmények ellenére később a pedofil V. Jánost kétszer is kitüntették: 2015-ben a pedagógusnap alkalmából Bárczy István-díjat kapott, 2016-ban pedig pont a Balog Zoltán által vezetett minisztérium javaslatára a Magyar Bronz Érdemkeresztet adományozták neki.

Bent lakott még a vizsgálat idején is

A szexuális visszaélésekről szóló bejelentésről 2011. szeptemberben vett fel jegyzőkönyvet Csókay László, a Főpolgármesteri Hivatal Gyermek- és Ifjúságvédelmi Osztályának osztályvezetője. Egy 2012 decemberében készült interjúban Csókay az üggyel kapcsolatban ezt jegyezte meg:

„Nem láttam megalapozottnak a gyanúkat. Felmenteni egy intézménynek a vezetőjét egy vélt bűntett miatt hatalmas felelősség. Elegendő intézkedésnek tartottam, hogy az igazgatót szabadságra küldöm, és haladéktalanul jelzem a problémát a szakszolgálatnak, különös tekintettel arra, hogy folyamatban volt a rendőrségi vizsgálat.”

Csókay az interjúban elmondta, azt se látta problémásnak, hogy V. János még a vizsgálat idejére sem költözött ki az intézményből. „A bentlakást nem tiltják a szabályok. Általában nem ez a jellemző, és nem is ideális ez a helyzet, de nem volt rá felhatalmazásom, hogy ezt megtiltsam.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!