Ezer ELTE-s dolgozó követel azonnali béremelést

2024. február 19. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Pár nap alatt több mint ezer ELTE-s dolgozó támogatta aláírásával azt a nyílt levelet, melyet a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének ELTE Intézményi szervezte (FDSZ-ELTE) és az egyetem Közalkalmazotti Tanácsa közösen címeznek az egyetem fenntartójának, olvasható az FDSZ közleményében.

Az aláírók a munkáltatói döntésen alapuló illetmény (2021-22-től bevezetett „15+15%”) alapbérbe való beépítését, az így létrejövő garantált alapbérek legalább 50 százalékos azonnali, minden munkakörben és beosztásban való emelését, az oktatói-kutatói és a közalkalmazotti bértáblák felülvizsgálatát, a nemzetgazdasági átlagnak megfelelő garantált tanársegédi minimumbér bevezetését és bértáblában való rögzítését, a további oktató kollégák, illetve a kutatást-oktatást támogató kollégák bérezésének ehhez igazítását, és inflációkövető garantált éves emelés bevezetését követelik.

Mint írják, az ELTE egyike annak a néhány állami fenntartású felsőoktatási intézménynek, ahol továbbra is a felsőoktatási bértáblában szereplő összegek határozzák meg a garantált bért. Egy évvel ezelőtt a növekvő infláció és a garantált bérminimum emelése miatt az ELTE-n a legrosszabb garantált bérrel bíró munkakörökben „intézményi minimálbért” vezették be: a tanársegédek esetében bruttó 380 ezer, az adjunktusok esetében bruttó 420 ezer, az oktatást-kutatást támogató munkatársak esetében pedig bruttó 362 ezer forint. Az elmúlt év
maginflációja (18,2%) ezt a korrekciót azonban felemésztette, a docensi és egyetemi tanári munkakörben dolgozók körében pedig nem is került sor hasonló rendszer bevezetésére.

Arról, hogy milyen bérfeszültségek vannak a köznevelésben és a felsőoktatásban, Egy tanárszakos gyakornok több pénzt visz haza, mint az őt tanító egyetemi adjunktus című cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!