Szabálytalanul traffipaxozó rendőrökkel üvöltözött a volt érpataki polgármester az éjszakában

2024. február 18. – 06:58

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz Mihály Zoltán volt érpataki polgármester egy igen virálisnak bizonyuló, mára 900 ezres nézettségű Facebook-videót tett közzé február elején, amiben Fehérgyarmaton traffipaxozó rendőröket próbál felelősségre vonni. Orosz fő problémája az volt, hogy a traffipaxos jármű szembe áll az érkező forgalommal a sávon belül, emiatt némelyik érkező autó a záróvonal átlépésére is kényszerül. Nehezményezte azt is, hogy a traffipaxozó autónak fel van kapcsolva a lámpája, ami zavarhatta az érkező autósokat.

Megkerestük a rendőrséget, hogy a traffipaxozó jármű miért ezt a helyszínt választotta; akadályozta-e indokolatlan mértékben a forgalmat a rendőrség álláspontja szerint; és hogy indult-e valamilyen eljárás Orosz Mihály Zoltán bejelentése alapján?

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság egy hét elteltével válaszolt, miszerint a nyilvánosságra hozott videófelvétel alapján a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság vezetője parancsoki tényfeltáró vizsgálatot rendelt el. Ennek eredménye alapján szakszerűtlen intézkedés miatt felelősségre vonták az érintett rendőröket, a hasonló esetek elkerülése érdekében pedig megtették a további szükséges intézkedéseket.

Hogy a többi kérdésünk se maradjon lógva a levegőben, egy rendőrségi és egy civil szakértőt is megkérdeztünk az ügyben. Pető Attila, a Kreszprofesszor szerint a Kresz alapján a rendőrök megtehetik, hogy akár a forgalommal szemben, a sávban állnak meg traffipaxozni, ha a járműforgalmat indokolatlan mértékben nem akadályozzák vele. Viszont álló járművön tompított fényszórót nem használhatnak.

A videó:

Rendőrségi forrásunk ugyanúgy a Kresz-szabályra hivatkozott, ami a jogszabály 2009-es módosítása után megengedi, hogy a mérést végző rendőrautó gyakorlatilag bárhol, tehát egyébként tilos helyeken is megálljon, csak indokolatlanul ne akadályozza a forgalmat. A videóban több szögből is látszik a helyzet szerinte, és úgy tűnik, hogy az autók elférnek a rendőrkocsi mellett, ha szűken is, de volt lehetőségük a kikerülésre.

A rendőrautó a felvétel alapján egyébként forrásunk szerint nem állt veszélyes helyen, nem volt a közelben beláthatatlan kanyar, a közvilágításnak köszönhetően jól látszott volna a tompított fény felkapcsolása nélkül is. Nyilván a helyszín nem volt a legszerencsésebb, de az ilyen intézkedésnek mindig oka szokott lenni: gyakori baleset vagy sűrű lakossági bejelentés a száguldozók miatt. A videóból az is látszik szerinte, hogy máshova nem nagyon tudott volna állni a bemérési szög, valamint a járdán álló tábla és sövény miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!