Lázár minisztériuma megfellebbezte az LMP hitelesített népszavazási kérdését a kiemelt beruházásokról

2024. február 17. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

Lázár János minisztériuma megtámadta az LMP hitelesített népszavazási kérdését, amelynek lényege az, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt – mondta szombat délelőtt Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja egy Facebook-videóban.

Szendefy közölte, hogy a kormány megakadályozza, hogy az emberek beleszóljanak a számukra fontos ügyekbe, a jövőjüket érintő kérdésekbe, így például abba, hogy a Balatonon strandolni szeretnének és olcsó szállást keresni, vagy „az adóforintjainkból felhúzott hoteleket kerülgetni”, esetleg abba, hogy természetes maradjon a Fertő tó, vagy építsék tele „betonmonstrumokkal”.

A Nemzeti Választási Bizottság február elején egyhangúlag hagyta jóvá az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvény hatályon kívül helyezéséről, amire most az Építési és Beruházási Minisztériumtól fellebbezés érkezett, emiatt további kilencven napot kell várni arra, hogy a Kúria ismét megerősítse a párt kezdeményezését.

Lázár János minisztériuma korábban is igyekezett mindent megtenni, hogy ne lehessen népszavazást tartani a törvényről, egy trükkös törvénymódosítással lehetetlenítve el a kezdeményezést. Az LMP ezután újra próbálkozott, az újrafogalmazott kérdés, amelyet az NVB már egyhangúlag átengedett február elején, és ami ellen most fellebbez a tárca, így szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályokat megállapító 42. alcímét?

Az LMP népszavazási kezdeményezésével célba vett törvényt 2006-ban – még Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt – fogadták el. A jogszabály lehetőséget teremtett arra, hogy a kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősített beruházásokra egyedi szabályokat határozzon meg kormányrendeletben, és felgyorsítsa a beruházásokat. Az LMP szerint a jogszabály ellentétes a helyi önrendelkezés alapjogával, hiszen a törvény alapján a kormány a helyi önkormányzatok megkérdezése nélkül telepíthet például szennyező gyárakat a településekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!