Több, vereséget szenvedett jelöltjének is ad egy második esélyt a Fidesz az önkormányzati választáson

2024. február 16. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Visszatérőket is versenybe visz a Fidesz a nyári önkormányzati választáson, amelyet az EP-választással egy időben tartanak, írta a Magyar Nemzet. Újra versenybe száll Óbuda polgármesteri székéért Bús Balázs is, aki 13 éven át, 2019-es önkormányzati választáson elszenvedett vereségéig vezette a kerületet. Ezután 2022-ben egyéni mandátumért indult a III. kerületben, de Szabó Tímea, a Párbeszéd korábbi társelnöke összellenzéki jelöltként legyőzte.

Bús az indulás miatt csütörtökön lemondott a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöki és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő főigazgatói posztjáról.

Az I. kerületben a Párbeszéd színeiben 2019-ben győztes Naszály Mártával szemben a Fidesz Böröcz Lászlót, korábbi Fidelitas-elnököt indítja. Böröcz jelenleg országgyűlési képviselő, a mandátumot listán szerezte, egyéniben ugyanis hiába indult, nem tudott nyerni 2022-ben a választókörzetben, amely az I. kerületet is magában foglalja. A Magyar Nemzet szerint azonban a vereség ellenére „az I. kerületi Fidesz-elnök helyben népszerű, és nagy esélye van leváltani a párbeszédes V. Naszályi Mártát.”

Zuglóban is egy volt Fidelitas-vezetőt indít a kormánypárt. A Fidesz XIV. kerületi ifjúsági szervezetének egykori vezetője, Borbély Ádám indul a polgármesteri székért. Borbély is indult egyéni mandátumért az országgyűlési választáson, Hadházy Ákos azonban 54-36 százalékos arányban legyőzte.

Hivatalos döntés még nincs, de várhatóan nem lesz változás, és a Fidesz

  • a XVI. kerületben Kovács Péterrel,
  • az V. kerületben Szentgyörgyvölgyi Péterrel,
  • a XVII. kerületben Horváth Tamással,
  • a X. kerületben D. Kovács Róberttel,
  • a XXII. kerületben Karsay Ferenccel fut neki a választásoknak.
  • A Fidesz ismét beáll Pesterzsébeten a függetlenként induló egykori MSZP-s Szabados Ákos mögé, ahogyan tette 2019-ben.

Nem próbálkozik viszont a Józsefvárosban a Pikó Andrással szemben alulmaradt Sára Botond – a Fidesz valószínűleg Szilágyi Demetert indítja – és a Ferencvárosban sem indul ismét a székért Bácskai Ferenc, akit Baranyi Krisztina győzött le. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Baranyival szemben női kihívója lesz a Fidesznek. Van olyan korábbi fideszes polgármester is, aki nem újrázik, ilyen például Józsefvárosban Sára Botond, aki jelenleg a budapesti kormányhivatalt vezeti, és a ferencvárosi Bácskai János. Helyettük jövő héten döntenek az új jelöltekről.

A VII. kerületben sem indul újra a 2019-ben vereséget szenvedett Vattamány Zsolt, aki helyett a Fidesz frakcióvezetője, Benedek Zsolt indulhat, és Terézvárosban sem próbálkozik a visszatéréssel Hassay Zsófia. A momentumos Soproni Tamás által 2019-ben elnyert polgármesteri székért Hassay helyett a Fidesz színeiben Kovács Balázs Norbert indulhat, aki a 2022-es parlamenti választáson nem szerzett egyéni mandátumot a kerületet is magában foglaló körzetben, ahol vele szemben a DK-s Oláh Lajos nyert.

A Fidesznek egyelőre nincsen főpolgármester-jelöltje, de a kormánypárt egyelőre nem zárta ki, de nem is erősítette meg, hogy ez akár Vitézy Dávid is lehetne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!