„Mélységesen fel vagyunk háborodva” – Hajdú-Biharban sem repes minden református lelkész az örömtől Balog Zoltán döntése miatt

2024. február 15. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

Egyesek szerint szégyen, hogy Balog Zoltán nem mondott le egyházi rangjairól a kegyelmi ügyben viselt felelőssége miatt, mások még a botrány miatt lemondott politikusokat is visszavárnák a Hajdú-Bihar vármegyei református lelkészek közül – derül ki a Debreciner cikkéből.

„Nem döntött helyesen Püspök Úr. Gyülekezeti tagjainkkal együtt mélységesen fel vagyunk háborodva a döntésen, mély szégyent hozott egyházunkra” – írta a Debrecinernek Felhősi András Imre ártándi lelkipásztor, aki Csűrös András kezdeményezéséhez is csatlakozott, közadakozást szervez a bicskei áldozatok javára.

Kállai Imre pszichiáter szakorvos, Debrecen Homokkert városrészének lelkipásztora pedig azt írta a lapnak, nem ismer minden részletet, és nem akar ítélkezni senki, így Balog Zoltán felett sem, de azt nyilvánvalónak tartja, hogy a helyzet kifejezetten ártalmas az egyház társadalmi megítélésének, hitelességének és belső egységének. „Emiatt tartottam volna helyesnek, ha a püspök úr és egyházunk egyéb vezetése másként rendezi ezen helyzetet” – magyarázta.

Ezzel szemben Balogh Barnabás, Hosszúpályi lelkipásztora azt nyilatkozta, Balog pozíciójáról nem ő, hanem a zsinat hivatott dönteni, és kiállt Novák Katalin és Varga Judot mellett is.

„A két lemondó kiváló képességű politikust visszavárjuk! Eddig is nagyra tartottam őket, de lemondásukkal arról tettek tanúságot, hogy vállalják a felelősséget. Egy feltételezett vétkes ügye magával rántotta őket. Nagy kár! Ország-világ előtt példaértékű a gesztusuk! VISSZAVÁRJUK ŐKET!” – írta Balogh.

Balog maradása ellenszenvet váltott ki a református egyházon belül, Fekete Károly, a Tiszántúli Egyházkerület püspöke közleményében írta meg, hogy a keddi ülésen, majd később szerdán is lemondásra szólította fel Balogot. A történetnek ugyanakkor még nincs vége, a zsinat még kötelezheti a püspököt arra, hogy távozzon – írtuk mai cikkünkben az ügy hátteréről és várható következményeiről egyházi források alapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!