Hűtlen kezeléssel és közokirat-hamisítással vádolják Kozármisleny polgármesterét

2024. február 15. – 10:24

Másolás

Vágólapra másolva

Pécs déli agglomerációjában található Kozármisleny kisvárosa, ami most a polgármester ügyei miatt került a sajtóba. A Bama cikke szerint Biró Károly polgármestert nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és közokirat-hamisítással vádolja a Pécsi Járási Ügyészség. Az első vád oka, hogy évekkel ezelőtt egy biztosítóval megtakarítással kombinált életbiztosítási szerződést kötött az önkormányzat nevében ötéves futamidőre úgy,

hogy maga Biró volt a biztosított és kedvezményezett.

Az önkormányzat fizette a biztosítási díjat, majd a szerződés 2019-es lejárta után Biró kérte a biztosítás összegének, 1,6 millió forintnak a számlájára utalását, amit meg is kapott. A képviselő-testület erről mit sem tudott, amivel vagyoni hátrányt okozott a településnek.

Ezen ügy mellett a Baranya Vármegyei Kormányhivatal egy olyan ügyben is vizsgálódik, ami a polgármester bankkártya-használatát érinti. A kártya ugyan 2015 óta Birónál volt, használatának jogosságát egy utólag, 2020-ban kiállított polgármesteri utasítással igazolta. Az utasításban szereplő napon, azonban a jogosultként feltüntetett más személyek még nem is dolgoztak az önkormányzatnál, így nem rendelkeztek a kártyával. Ebben az ügyben közokirat-hamisítás a vád.

Az ügyekről tavaly szeptemberben már írt lapunk, akkor Birót is megkerestük. Kérdésünkre elmondta, hogy szerinte politikai ellenfelei próbáltak több ügyet kreálni, ezekből 4 év próbálkozás után jutottak el idáig. Azt elismeri, hogy dokumentációs hiányosságok lehetnek, ugyanakkor véleménye szerint az életbiztosítás kifizetése jutalom címen járt neki, és ez a hatályos önkormányzati törvénnyel összhangban van. Ráadásul erről a testület is döntött. Jogászként pedig úgy látja, hogy a rendőrségre, ügyészségre nehezedő politikai nyomás ellenére a vádemelés már nem fog megtörténni. Szerinte csak az időzítés miatt érdekes ez az ügy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!