Kirúgott szakszervezeti vezető mellett demonstrált Szegeden a Szikra Mozgalom

2024. február 15. – 16:59

Kirúgott szakszervezeti vezető mellett demonstrált Szegeden a Szikra Mozgalom
Radics Gábor, Makádi Balázs és Jámbor András a Szikra Mozgalom aktivistái előtt a gumigyár parkolójánál – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Kirúgott szakszervezeti vezető mellett tartott demonstrációt a Szikra Mozgalom a Continental nemzetközi cégcsoport szegedi gyára előtt. Azért tiltakoztak, mert Radics Gábort, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnökét január közepén azonnali hatállyal, végkielégítés és indoklás nélkül bocsátották el a ContiTech Rubber Industrial Kft.-től, közismert nevén a szegedi gumigyárból. A tiltakozáson maga Radics is megjelent, a Szegedre bevezető 5-ös főút mellett lévő gyár parkolójánál arról beszélt, hogy szerinte a szegedi Continentálból a makói üzem dolgozóinak érdekében éveken át folytatott szakszervezeti munkája miatt rúgták ki. Január közepén 27 év munkaviszony után, indoklás nélkül bocsátották el, és ennek okát a gyár üzleti titokként kezeli. Radics szerint mindez törvénytelen, ezért jogorvoslatot fog kérni.

Radics a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke, a szegedi gyár szakszervezeti titkára. Utóbbi megbízásából még négy év hátra van, de ez nem jár fizetéssel. Radics a kirúgása miatt most nem tud a szakszervezeti tagokkal találkozni, és nem kapja meg a gyártól az új kollektív szerződés tervezetét, így pedig a munkások érdekeit se tudja képviselni. A gyárba Radics biztonsági őr kíséretében mehet be, de az ott tárolt dokumentumaihoz nem férhet hozzá.

A szegedi gyárban mintegy ötszázan dolgoznak, közülük százötvenen szakszervezeti tagok, és csak egy szakszervezet működik. A Continental szegedi üzemében tengeri olajfúró-tornyokhoz gyártanak gumírozott csöveket.

A gumigyár parkolójában a Szikra Mozgalom aktivistái transzparenseket helyeztek el, a parkoló kocsikra és a fákra pedig szórólapokat raktak ki, hogy a dolgozók láthassák. Ezen olvasható a Szikra Mozgalom indította petíció szövege, amiben követelik, hogy Radics Gábornak állítsák helyre a munkaviszonyát, és biztosítsák számára a hozzáférést a szakszervezet gyárban tárolt irataihoz és adataihoz. Az aláírókat Radics anyagi támogatására is felkérik, mert a szakszervezeti vezetőnek jelenleg nincsen keresete.

Jámbor András, a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselője azt mondta, a demokratikusan választott szakszervezeti vezetőkre vonatkozó jogszabályokat nem bírálhatja felül egy multicég sem, azaz nem bocsáthatták volna el Radics Gábort. Jámbor ugyanakkor úgy véli:

Magyarországon számtalan olyan esetet látunk, amikor nem kapják meg a szakszervezeti vezetők azt a védelmet, ami megilletné őket.

A szegedi Szikra-aktivisták nevében Makádi Balázs megköszönte Radics Gábornak, hogy kiállt a dolgozók jogaiért.

A fákra tájékoztatókat szögeztek – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A fákra tájékoztatókat szögeztek – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Az ügy háttere, hogy Radics Gábor az elmúlt években többször is élesen bírálta a cégcsoport másik tagjának, a Makón működő ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. gyárának vezetőit. Emiatt a makói vezetők több pert is indítottak ellene, így Radics szerint a makói gyár által igényelt kártérítés értéke már 10 millió forint körül jár. A szakszervezeti aktivista többször is nyilatkozott arról, hogy szerinte korábban a makói gyárban hátrány érte a dolgozókat. 2021-ben a munkások a Radics szövetségéhez tartozó szakszervezet vezetésével több hetes sztrájkot is tartottak Makón, mert úgy érezték, túlterhelik őket, és mert a munkaadó akkoriban felmondta a kollektív szerződést.

Lázár János miniszter nemrég bírálta a céget Radics Gábor kirúgása miatt, és a korábbi makói létszámcsökkentés miatt már két éve is tiltakozott – akkor nem volt miniszter –, mint a körzet önkormányzati képviselője. A makói üzemből 2022-ben elbocsátottak munkásokat, erről írtunk, akkor Lázár a munkahelyek számának növelésére korábban kapott állami támogatás visszafizetését követelte. Ezt utóbb a cég teljesítette is, de közölték, hogy Lázártól függetlenül. A Fideszes többségű makói önkormányzat pedig pénzügyi támogatást adott a gyárral szemben fellépő szakszervezet jogi képviseletének költségeire, és a 2022-ben elbocsátottak fejenként 100 ezer forint segélyt kaptak a várostól.

Ezt az ügyet most nem Lázár Jánosnak és nem is a makói önkormányzatnak kell megoldania – Radics Gábor ezt válaszolta a demonstráción a Telex kérdésére. Bízik abban, hogy a jogszabályok alapján a bíróságon igazságot szolgáltatnak majd neki.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!