Hiába kért rá letöltendőt az ügyészség, Bige Lászlót jogerősen felmentették a vesztegetési ügyben

2024. február 14. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerősen felmentette Bige László nagyvállalkozót a vesztegetés elfogadásának vádja alól szerdán a Debreceni Ítélőtábla, miután a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék ítéletét, írja az MTI a Debreceni Ítélőtábla tájékoztatása alapján.

Az ügy azért került a táblabíróság elé, mert az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a bűnösség megállapításáért és büntetés kiszabásáért fellebbezett, míg Bige és védője tudomásul vette a döntést. A vádirat szerint Bige László 2009 végén üzleti kapcsolatba került egy, a cége (Nitrogénművek) termékének értékesítésével foglalkozó társaság vezetőjével.

Találkozójukon a vádlott felajánlotta neki: elintézi, hogy a cégétől nagy mennyiségű, 50 százalékkal valótlanul leértékelt műtrágyát kapjon, amelyet saját vevőkörének így haszonnal értékesíthet tovább, részben számla nélkül. Az ajánlat arról is szólt, hogy a számla nélküli értékesítésből befolyt összegeket a férfi mindezért cserébe átadja a vádlottnak. A fenti megállapodás alapján több ezer tonnányi, valótlanul leértékelt műtrágya került a vállalkozóhoz, aki a vevőinek azt haszonnal értékesítette.

A készpénzért, számla nélkül eladott termékekért 2010 januárjától októberig több alkalommal befolyt, összesen 135 millió 400 ezer forintot a vállalkozó átadta a vádlottnak, a valótlan leértékelés ellentételezéseként.

A váddal szemben az elsőfokú bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy a vállalkozó jogtalan előnyt fogadott el Bige Lászlótól, így a vesztegetés nem volt igazolható. A Debreceni Ítélőtábla Háger Tamás vezette tanácsa az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A bizonyítékokat egyenként, és azokat egymással összevetve értékelték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!