Rétvári a Gyulán Novák Katalint váró kétszáz diákról: Bárki, aki arra járt, részt vehetett

2024. február 13. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

Január végén kétszáz diák várta Novák Katalint a gyulai várnál. Az ott tartózkodók arról beszéltek, hogy az iskola kötelezte őket, de a helyi igazgatók szerint ez egy „lehetőség volt, és nem kötelezettség”. Rétvári Bence most annyival tudta le a dolgot, hogy közölte: ez egy nyilvános esemény volt, bárki részt vehetett.

„Ön szerint elfogadható, hogy diákokat vezényelnek ki a fideszes köztársasági elnök rendezvényére?” – kérdezte Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője Pintér Sándor Belügyminisztertől. A kérdést Vadai azután nyújtotta be, hogy még január végén körülbelül kétszáz diák várta Novák Katalin köztársasági elnököt a gyulai várnál. A helyszínen tartózkodó Népszava megkérdezte a diákokat, hogy önként tartózkodnak-e ott: „Maga szerint önként jöttünk?”, érkezett a válasz; többségük szintén úgy nyilatkozott, hogy az iskola kötelezte őket.

Vadai Ágnes választ Pintér Sándor államtitkárától, Rétvári Bencétől kapott. Rétvári hétfői reakciójában leírta, hogy a köztársasági elnök személye pártfüggetlen, a „közjogi méltóság megtestesíti a nemzet egységét”. Hozzátette: a köztársasági elnök programjait a Sándor-palota szervezi, „szigorú protokoll és biztonsági előírások mentén”. A kérdésre érdemben mindössze annyit reagált, hogy

„az elnök asszony programja nyilvános volt, így bárki, aki arra járt, részt vehetett rajta.”

Az államtitkár „szíves tájékoztatásul” mellékelte a Gyulai Hírlapban megjelent, iskolaigazgatók által kiadott közleményt. Ebben azt írták a nyilatkozatot jegyző hét gyulai intézmény igazgatói, hogy „a meghívás nem kötelezettséget, hanem lehetőséget biztosított”. A vezetők szerint az intézmények pedagógiai programjuknak megfelelően, saját szervezésben éltek a meghívással.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!