„Maga szerint önként jöttünk?” – kétszáz diák várta a hidegben Novák Katalint Gyulán

2024. január 24. – 18:27

Másolás

Vágólapra másolva

Körülbelül kétszáz diák várta szerda reggel Novák Katalin köztársasági elnököt a gyulai várnál – írja a Népszava, amely elment az eseményre. A lap munkatársa megkérdezte a diákokat, hogy önként jöttek-e az eseményre, a többség szerintük azt válaszolta, hogy az iskola kötelezte őket. Megkérdeztek egy pedagógust is, hogy tényleg önként jöttek-e, amire ő a beszámolójuk szerint azt kérdezte vissza: Maga szerint?

Novák Katalin Gyulán – Fotó: Bruzák Noémi / MTVA
Novák Katalin Gyulán – Fotó: Bruzák Noémi / MTVA

A Magyar Narancs még kedden írta meg, hogy Novák Katalin gyulai látogatására 800 diákot vezényelnek ki az iskolából. A cikkükhöz egy osztályfőnöki levelet is mellékeltek, amelyen a tanár felszólítja a szülőket, hogy a gyerekeik szerdán fél nyolcig érjenek be az iskolába, hogy közösen kimehessenek megnézni a köztársasági elnök látogatását.

A cikkre reagálva a gyulai tankerület vezetése azt írta: szó sincs diákok kivezényléséről, az eseményen a részvétel önkéntes. Ezzel párhuzamosan megjelent egy nyilatkozat, amelyben hat gyulai iskolaigazgató közösen írt arról, hogy: „Az intézmények pedagógiai programjaiknak megfelelően saját szervezésben éltek a meghívással. A meghívás nem kötelezettséget, hanem lehetőséget biztosított.”

Az iskolaigazgatók nyilatkozatából nem egyértelmű, hogy a részvételről az iskolák vezetése, az egyes osztályok tanárai, vagy a diákok maguk dönthettek. A Népszava helyszíni riportja alapján valószínűleg nem a diákok.

A lap szerint a gyerekek többsége 20-30 percet várt a fagypont körüli időben, amire Novák Katalin megjelent. Ekkor egy őrségváltás után felhúzták a magyar zászlót, majd az elnök a kezéről elreptetett egy madarat. A teljes helyszíni beszámoló itt olvasható el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!