Az elnöki kegyelemben részesített K. Endre erdélyi családjának is remek kapcsolatai vannak

2024. február 9. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

A Novák Katalin által elnöki kegyelemben részesített K. Endre, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének családja fontos szerepet töltött be erdélyi faluja, Zabola életében. Az édesapjáról sportcsarnokot neveztek el, az édesanyja a szintén ott élő Mikes Katalin grófnő barátnője. K. Endre egyszer Buzánszky Jenőt is el tudta csábítani a községbe –írja a Hvg.hu.

K. Endre „85 éves, özvegy, nyugdíjas édesanyja Erdélyben él” – ennyi derült ki a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyetteséről a Magyar Nemzet Novák Katalin (és Varga Judit) döntését mentegető névtelen cikkéből.

A Hvg.hu szerint azonban nem egy egyszerű erdélyi családról van szó, nem akármilyen kapcsolatokkal.

K. Endre a Kovászna megyei, többségében magyarlakta Zabola nevű községben született. Az édesapja tornatanár volt, aki megkapta a község díszoklevelét, és a Jóbarát című gyermekfolyóirat kitüntetését is. Édesanyja tanítónő volt az iskolában. K. Endre szintén itt kezdte pályafutását testnevelő tanárként.

K. Endre 1991 őszén ment el a településről, ezután a jelenlegi polgármester, Fejér Levente váltotta az iskolában. Utána ritkán járt haza, de Fejér Levente szerint „nagy köztiszteletnek örvendett” a településen, mikor a sportcsarnok 2009-es avatójára el tudta hívni Buzánszky Jenőt, az Aranycsapat legendás hátvédjét. Egy akkori riport szerint K. baráti viszonyban volt Buzánszkyval, és hozzá kötődik a Buzánszky Jenő nevét viselő sportkomplexum megalakítása is.

K. Endre édesapja 2013-ban halt meg, a következő évben az ő nevét kapta meg a sportcsarnok. Özvegye, K. Eugénia azóta is a településen él. K. Endre édesanyja több filmben is szerepelt Mikes Katalin grófnővel együtt, akivel a polgármester elmondása szerint jóban van.

A történelmi Mikes családnak Zabolán is van birtoka, és a család nevéhez kötődik a zabolai Újkastély épületének létrehozása is. Mikes Katalin kislányként hagyta el Zabolát, az 1960-as években Ausztriában élő rokonához vándorolt ki, de 1989-es forradalom után visszatért a zabolai birtokra férjével, Shuvendu Basu Roy Chowdhury de Ulpurral és két fiával.

A zabolai Mikes-kastély felújítására a határon túli magyar támogatásokat kezelő Bethlen Gábor Alap közel egymilliárd forintot juttatott a Roy-Chowdhury-Mikes Alapítványnak.

A Zabola Estate hotel (balra) és a Mikes-kastély 2021. május 25-én – Fotó: Molnár-Bernáth László / MTI
A Zabola Estate hotel (balra) és a Mikes-kastély 2021. május 25-én – Fotó: Molnár-Bernáth László / MTI

Mikes Katalin egyik fiához, Gregor Roy Chowdhury-Mikeshez ment feleségül Ugron Zsolna erdélyi író, műsorvezető, bár azóta állítólag különváltak. Ugron Zsolna sikerkönyvéhez, az Úrilányok Erdélyben című regényhez egyébként Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége írt recenziót még 2010-ben, és a könyvbemutató alkalmával azt is elmondta, maga is járt Zabolán korábban.

K. Endréről ebben a cikkben írtunk részletesen. Bár a kegyelmi döntés után sokan pedzegették, hogy fideszes kapcsolatainak köszönhette, hogy kijutott a börtönből, de a legerősebb fideszes szálnak az tűnik, hogy 2015-től Orbán Viktor testvérének birkózóegyesülete tartott edzéseket a bicskei gyermekotthonban. Arra utaló információkat viszont nem találtunk, hogy K. Endrének különösebb szerepe lett volna az együttműködésben, azon túl, hogy ő felügyelte az edzések lebonyolítását a gyermekotthonban.

Az igazgatóhelyettes többször feltűnt a felcsúti Puskás Akadémiánál is, de ez sem bizonyítja, hogy kiterjedt fideszes kapcsolatrendszere lett volna, a bicskei gyermekotthon ugyanis csak egy volt a Real Tanoda programban részt vevő intézmények közül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!