Felmerült az első ajtós felszállás kiterjesztésének megszakítása a BKK-nál, de nincs még döntés

Legfontosabb

2024. február 9. – 06:47

Felmerült az első ajtós felszállás kiterjesztésének megszakítása a BKK-nál, de nincs még döntés
Utasok szállnak fel a 128-as buszra – Fotó: BKK

Másolás

Vágólapra másolva

Információink szerint a felemás fogadtatás miatt a BKK-n belül felvetődött, hogy február közepétől megszakítják az (esti és hétvégi) első ajtós felszállási rend bevezetésének tervezett programját Budapesten. Értesülésünket a BKK nem cáfolta, de hozzátette, még nincs döntés a program további kiterjesztéséről – és értelemszerűen annak megszakításáról sem.

A BKK év elején jelentette be, hogy a fővárosban hétköznap estékre is kiterjeszti az első ajtós felszállási rendet január 19-től. A tervek szerint március közepétől hétköznap este nyolc óra után, illetve hétvégén és ünnepnapokon a buszokra és a trolikra csak az első ajtónál lehet felszállni, közölték. Ez alól a Rákóczi úton közlekedő járatok bizonyos szakaszai jelentenek majd csak kivételt. Az intézkedést szakaszosan, több héten át vezetik be a fővárosban közlekedő buszokon és trolikon.

A közlekedési vállalat azzal indokolta az első ajtós felszállási rend teljes kiterjesztését, hogy így biztonságosabb és komfortosabb lesz az utazás. Azt nem említették, hogy ez az intézkedés egyértelműen a menetdíj-bevételre is jótékony hatással lesz. Csakhogy egyes, forgalmasabb járatoknál pont nem a komfortérzet növekedését segítette az utasok sorban állása az első ajtónál, és ennek többen hangot is adtak.

Ezért információink szerint a BKK-nál felvetődött, hogy a jelenlegi kényes időszakban a béke kedvéért inkább szakítsák meg, töröljék el a bevezetés február végi és márciusi ütemeit.

Konkrétan úgy tudjuk, hogy a február 12-i fokozatban törölhetik a bevonni tervezett járatok közül a 44, 45, 99-es buszt, a további februári és márciusi ütemeket pedig teljesen törölhetik. Ez a program félbeszakítását jelentené.

Megkérdeztük a BKK-t, valóban megszakítják-e a tervezett programot, és ha igen, mi ennek az oka? Válaszában a cég nem cáfolta, de nem is erősítette meg az értesülést. Mint közölték: a nyilvánosságot azonnal tájékoztatni fogják az első ajtós felszállási rend újabb vonalakra való kiterjesztéséről, amint ilyen döntés ténylegesen megszületik.

Mivel a kiterjesztésről már januárban határoztak – erről szól a januári közlemény –, itt nyilván a további ütemek bevezetéséről vagy azok elmaradásáról szólhat még döntés, azaz arról, megszakítják-e a programot vagy sem.

A cég válasza szerint folyamatosan figyelik a felszállási rend kiterjesztésének hatásait, elemzik a tapasztalatokat, majd ezek után döntenek arról, mikor melyik járaton terjeszti ki az első ajtós felszállási rendet a hétköznap esti időszakra is. Az elemzésnél figyelembe veszik az adott vonal sajátosságait, menetrendjét, és azt, hogy a vonal mentén milyenek a jegyvásárlási lehetőségek. A tervezésnél a szolgáltatókkal, így a BKV Zrt.-vel, az ArrivaBus Kft.-vel, valamint a Volánbusz Zrt.-vel is egyeztetnek.

A BKK 2022-ben és 2023-ban vezette be az egész busz- és trolihálózatra az első ajtós felszállási rendet – de csak a hétvégi időszakra és ünnepnapokra. A januári döntés arról szólt, hogy ezt az időszakot terjesztik ki fokozatosan a hétköznap esti időszakra is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!