107 civil szervezet és szakértő szerint Novák döntése elfogadhatatlan, és indokoltnak látják a kegyelmi jogkör felülvizsgálatát

2024. február 9. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

A Gyermekjogi Civil Koalíció valamint több civil szervezet és szakértő közös nyilatkozatot adott ki Novák Katalin kegyelmi döntésével kapcsolatban. Ebben azt írták, megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthon volt igazgatóhelyettese köztársasági elnöki kegyelemben részesült, Novák döntését pedig teljességgel elfogadhatatlannak tartják.

A civilek szerint a köztársasági elnök kegyelmi döntése összeegyeztethetetlen az Alaptörvény XVI. cikkében foglalt, a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggő állami intézményes jogvédelmi kötelezettséggel, másrészt az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló gyermekvédelmi törvény alapelveivel és értékeivel is.

„Mert a kegyelmi döntés, annak üzenete és következményei szembe mennek a gyermek legfőbb érdekeinek megfelelő eljárás elvével, amely valamennyi állami szervet, így a köztársasági elnököt is kötelezi” – írták.

„A bántalmazást akkor lehet megakadályozni, ha aki tud róla, nem titkolja el, hanem a Gyermekvédelmi törvény szerint jelzéssel él a megfelelő szervek felé. A gyermekotthon igazgatóhelyettese azonban törvényi és erkölcsi kötelezettségét sem teljesítette, sőt az igazgató szexuális bűncselekmény miatti felelősségre vonásának elkerülését akarta segíteni. A vezetők hatalmukkal, tekintélyükkel, befolyásukkal visszaéltek, s a gyermekáldozatok évekig nem kaptak támogatást, segítséget, védelmet, kiszolgáltatottak maradtak.

A gyermekvédelemben élők nagy része úgy nő fel, hogy ez a világ rendje, hogy velük mindent meg lehet tenni, de ennek nem szabad így lennie. A bántalmazás feltárása, erkölcsi és jogi elítélése azért is fontos, hogy a következmény elkerülhetetlenségének érzése erős legyen az elkövetőben, s ne bízzon annak elmaradásában.”

„A kegyelemben megnyilvánuló megbocsátás – mint méltánylást érdemlő eset – alapjául elsősorban erkölcsi, igazságossági, emberiességi szempontok szolgálhatnak, ugyanakkor összhangban kell állniuk a társadalmi igazságérzettel és értékrenddel, de ez az összhang a szóban forgó kegyelmi döntésnél erősen aggályos” – áll a közleményben.

A Gyermekjogi Civil Koalíció ezért indokoltnak tartja az elnöki kegyelmi jogkör alkotmányos kereteinek felülvizsgálatát.

A nyilatkozatot összesen 107 civil szervezet és szakértő írta alá, köztük a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, az Igazgyöngy Alapítvány, a NANE és a Patent Egyesület a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság, a Tanítanék Mozgalom és a UNICEF Magyarország. Az aláíró szakértők között van Peer Krisztina gyermekpszichológus, aki a Telexen is rendszeresen publikál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!