Felújítja a Nagykörutat a főváros, a tervezés már idén elindul

2024. február 8. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Nagykörutat övező terek megújítása után magának az útnak a felújítása is elindulhat – jelentették be a Karácsony Gergely főpolgármesterrel tartott kihelyezett kabinetülés után a Nagykörút mentén található kerületek polgármesterei: Baranyi Krisztina (IX.), Pikó András (VIII.), Niedermüller Péter (VII.) és Soproni Tamás (VI.).

A fejlesztésre EU-s, fővárosi és kerületi forrásokból is költenek majd

– mondta az ülés utáni sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester. Karácsony a város ikonikus helyszínének nevezte a Nagykörutat, aminek fénye „az utóbbi években megkopott”. Elmondta, hogy több, az útszakaszhoz kapcsolódó utca vagy tér megújult, „de az a közterület, amely felfűzi ezeket, nem kapta meg a szükséges felújítást”.

Karácsony szerint a Nagykörúton a város egységes arculatát szeretnék megteremteni, amit összekapcsolnak egy vállalkozásfejlesztési programmal is. A terveket megalapozó tanulmányt elkészítették, ezek alapján készülnek majd a tervek. Céljuk annak elérése, hogy az emberek szívesen éljenek a belvárosban. „Egy XXI. századi, de a történelmi hagyományokhoz hű felújítást szeretnénk”.

A Nagykörút felújításának látványtervei – Fotó: Fővárosi Önkormányzat A Nagykörút felújításának látványtervei – Fotó: Fővárosi Önkormányzat
A Nagykörút felújításának látványtervei – Fotó: Fővárosi Önkormányzat

Baranyi Krisztina már Demszky Gábortól és Tarlós István főpolgármesterektől is azt várta volna, hogy megújítsák a Nagykörutat, de ez évtizedek óta elmaradt. Baranyi beszélt a nagykörúti kerékpársávokról: a tervben az szerepel, hogy az eddigi, ideiglenes megoldásokat felszámolják, és egy végleges, a biztonságos közlekedést biztosító utat alakítanak ki. A nagy csomópontokban pedig olyan átkelőhelyeket építenek, amik akadálymenetesek és biztonságosak. „Ez a projekt nem lesz rövid, az előkészítése egy évet is jelenthet, de a mindannyian büszkék lehetünk majd a Nagykörútra” – mondta.

Terézváros polgármestere szerint a finanszírozásba való beszállás mellett más feladataik is vannak: szerinte szükség van egy társasház-felújítási programra is, mivel „ha felnézünk, még mindig második világháborús nyomokat látni”. Soproni Tamás a körúton tapasztalható „csiricsáré” megjelenést az egész útszakaszon egységesítené. Soproni szerint a gyrososnak, a pénzváltónak és a kocsmának is van helye a körúton, de fontos, hogy a kultúra és a civil szervezetek is megtelepedjenek itt.

„Teljes az egyetértés abban, hogy a Nagykörút fizikálisan is kifejezi azt, hogy milyen fontos ez az összekötő út” – mondta Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester. Erzsébetváros polgármestere arról beszélt, hogy a főváros korábbi vezetésnek ötlete sem volt arról, hogy mit kellene kezdeni a Nagykörúttal. A most aláírt koncepció alapján biztos benne: ez megváltoztatja majd a Nagykörutat, a felújítás pedig „egy paradigmaváltás” is lehet a város életében. Pikó András VIII. kerületi polgármester szerint a józsefvárosiak érdeke is, hogy a Nagykörút megújuljon. A saját kerületi tereik, utcáik megújításán dolgoztak, de a körút megújításának szerinte közös munkának kell lennie.

A Nagykörúton az utóbbi években gyakorlatilag semmilyen érdemi fejlesztés nem történt. Az egyetlen dolog, ami változott, hogy kialakították a sok vitát kiváltót kerékpársávokat. Budapest belvárosának egyik legforgalmasabb útjának problémáit jól mutatja, hogy ott továbbra is üresen áll nagyjából 100 üzlethelyiség. A Nagykörút megújításával kapcsolatos terveit ezen az oldalon mutatta be részletesen a főváros.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!