NNGYK: Hibáztak a betegszállítók Curtis édesanyja ügyében

2024. február 8. – 13:47

Másolás

Vágólapra másolva

Január 20-án felháborodott posztban számolt be a Facebook-oldalán Széki Attila, művésznevén Curtis arról, hogy édesanyjával mennyire méltatlanul bántak a betegszállítók. Az idős nőt magas vércukorral zavarodottan vitték kórházba a mentők, másnap reggelre engedték ki. Egy betegszállító cég, a Filter Fitt Kft. kocsijával szállították haza, majd

Széki szerint mezítláb, köntösben, egy műanyag székre ültetve az ajtó előtt hagyták a nőt.

Az Országos Mentőszolgálat ugyan közvetlenül nem felelős a történtekért (feladata a betegszállítási feladatok felvétele, az adatok továbbítása az illetékes betegszállító cégnek és a feladat teljesítésének követése), de vizsgálatot indított a mulasztás miatt. Az esetre február 8-án reagált a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is azzal, hogy lezárta az ügy kivizsgálását.

Tömören arra jutottak, hogy a kórház és a mentőszolgálat nem hibáztak, ellenben a privát betegszállító cég igen. A céget figyelmeztetésben részesítették, valamint kötelezték szolgáltatói belső szabályozásának kiegészítésére.

A központ vizsgálata „megállapította, hogy a beteg egészségügyi ellátása és a betegszállítás megrendelése a hatályos szabályoknak megfelelően történt, ezért az egészségügyi szolgáltatóval és az Országos Mentőszolgálattal szemben intézkedést nem tett”. Hozzátetták,

„a betegszállító jogszabálysértést követett el azzal, hogy a szállítási időtől eltérően szállította haza a beteget, továbbá azzal, hogy munkatársai nem győződtek meg arról, hogy a beteg teljes biztonsággal hagyható otthonában”.

A központ szerint ugyan a betegszállítást végző szolgáltató megtette a szükséges intézkedéseket, „a hatóság figyelmeztetésben részesítette, és a betegek biztonságos átadásának feltételei tekintetében kötelezte szolgáltatói belső szabályozásának kiegészítésére.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!