Áder János Greta Thunbergről: Más bajnokságban futballozunk

2024. február 8. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Mandinernek adott interjút Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Alapítvány kuratóriumi elnöke. Influenszerkedés, dubaji képmutatás, vízügyi minisztérium, akkumulátorgyárak és persze a nagy kérdés: melyik a jobb Balaton-part, az északi vagy a déli?

A beszélgetés erősen indul, az újságíró megkérdezi Ádertől, hogy zöldinfluenszernek tartja-e magát, mire a köztársasági elnök azt válaszolja:

„Feláll a szőr a hátamon az influenszer kifejezéstől.”

„A fiatalok viszont zöldinfluenszernek tartják, és egy kutatás szerint hasonló a népszerűsége, mint Greta Thunbergnek. Milyen egy polcon lenni vele?” – kérdezi az újságíró, aki a kérdéssel az Ifjúságkutató Intézet és a Klímapolitikai Intézet 2023-as felmérésére utalhatott, amiben azt kérdezték meg magyar fiataloktól, hogy meg tudnak-e nevezni olyan külföldi vagy hazai személyt, aki sokat tesz a környezetvédelem ügyéért. Az említések harmadát (32 százalék) kapta Greta Thunberg svéd zöldaktivista, negyedét (26 százalék) Áder János, igaz, erre a kérdésre az 1000 megkérdezett fiatalból csak 79-en válaszoltak.

„Más bajnokságban futballozunk, nem érdemes összehasonlítani kettőnk tevékenységét. Majd az idő eldönti, hogy mennyire hasznos az, amit ő csinál. Én a megoldásokat keresem” – válaszolta a hasonlóságot pedzegető kérdésre Áder.

Egy dologban mégiscsak hasonlítanak: Greta Thunberghez hasonlóan Áder János se tartja sokra a tét nélküli klímacsúcsokat.

A tavalyi ENSZ-klímatárgyalás, a Dubajban tartott COP28 kapcsán Áder azt mondta, az nem más, mint

„politikai turistáskodás” és „Dubajban nagy volt a versenyfutás, hogy ki nyer képmutatásban”.

A volt köztársasági elnök szerint hetvenezer résztvevő egyébként sem tud érdemben eszmét cserélni vagy megállapodni bármiről. A megoldás szerinte az lenne, ha a G7 vagy a G20 vezetői és szakértői ülnének le tárgyalni, a G20 országok felelnek ugyanis a kibocsátás 80 százalékáért, nekik kellene arra törekedniük, hogy szülessen egy megállapodás, a többi ország pedig követné őket.

A kormány klímapolitikájával nagyrészt elégedett, vízügyi minisztériumnak örülne, az akkugyárak körüli pánikkeltést nem érti

  • Tízes skálán hogy értékelné a kormány klímapolitikáját? „Van, amire tízest, másra hetest, megint másra kettes alát adnék” – válaszolja Áder. „Nem mondom, hogy minden területen elégedett vagyok, de sokat léptünk előre az utóbbi években”.
  • El tudna képzelni egy önálló vízügyi minisztériumot, de „valószínűleg államtitkári szinten is megfelelően lehet foglalkozni a vízgazdálkodási kérdésekkel”, a lényeg, hogy legyen meg a politikai szándék, és a megvalósításhoz szükséges személyi, infrastrukturális és pénzügyi feltételek.
  • Támogatna egy nemzeti konzultációt zöldügyekben.
  • Az akkumulátorgyárakról: A kínaiak komoly fejlesztéseken vannak túl, Európa és Amerika is fogja a fejét, nekünk el kell döntenünk, hogy „kimaradunk ebből a bizniszből vagy sem”. „Mivel zárt technológiájú rendszerről van szó, balesetmentes működés mellett ki van zárva a levegőszennyezés, s a talajjal ugyanez a helyzet”, ezért nem érti a pánikkeltést.
  • A Balatont meg kell óvni, és fontos, hogy mindenki számára elérhető legyen.

„Ha unokával vagyunk, akkor inkább délre megyünk, ha meg a feleségemmel ketten, akkor északra. Ha pecázni megyek, akkor is inkább az északi partot választom. De mindenütt jó a Balatonon!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!