Bíróságon volt takarító, előszeretettel kukucskált bele a periratokba – Novák Katalin neki is kegyelmet adott

2024. február 7. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb elnöki kegyelemre bukkant a hvg.hu a Bírósági határozatok tárában. A Kaposvári Járásbíróság 2022 januárjában ítélt 1 év 10 hónap börtönre egy nőt, aki egy bíróságon volt takarító, és titokban rendszeresen felbontotta, majd visszazárta a bírósági leveleket, feltúrta a bírók asztalán az iratokat, és le is fényképezte azokat.

Novák Katalin tavaly február 7-én a kiszabott büntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből 2 évi próbaidőre felfüggesztette.

Az ügy dokumentumai szerint a nőt a felvételi beszélgetésen tájékoztatták arról, hogy bizalmas a munkája, majd letette az igazságügyi alkalmazotti esküt is. A nő feladatai közé tartozott a meg nem nevezett bíróság elnöki irodájának, illetve az elnöki szinten lévő irodák, folyosók, mosdók takarítása.

Emellett segített a büntető-, szabálysértési, polgári, végrehajtási ügyek irodai dolgozóinak postázási tevékenységében, postabontásban, iratválogatásban, iratok postázásra előkészítésében, iratok borítékolásában és kézbesítésében „megyei postajárat útján”.

Kulcsa volt az irodákhoz, és bár az elnöki irodához nem kapott, ide is be tudott jutni az elnöki irodavezető irodáján át.

A nő a bírósági dokumentumok szerint a bírók asztalán átkutatta az iratokat, és le is fotózta őket a mobiljával.

Az nem derült ki, hogy pontosan miért fotózta le az iratokat, azokat ugyanis bizonyítható módon nem továbbította senkinek.

A büntetlen előéletű nő a tárgyaláson elismerte a bűncselekményeket és a bűnösségét, de vallomást nem tett.

Az elsőfokon eljáró bíró súlyosító körülményként értékelte a folytatólagos elkövetést, és azt, hogy „igazságügyi alkalmazottként bizalmi állásából, bizalmi helyzetéből adódó lehetőséggel visszaélve követett el bűncselekményt igazságszolgáltatási szervnél”. Enyhítő körülményként vette figyelembe beismerő nyilatkozatát, megbánó magatartását.

Az ítélet szerint:

„A bíróságok működésébe vetett közbizalom megrendítésére a cselekmény kifejezetten alkalmas, hiszen a bíróságokon folyó akár büntető-, akár polgári ügyekben érintett személyek joggal várhatják, hogy adataikhoz és az ügyek adataihoz illetéktelen személy ne férjen hozzá, sem puszta kíváncsiságból, sem más nem ismert célból.”

A nőt a börtönbüntetés mellett három évre a közügyektől is eltiltották, illetve örökre eltiltották attól, hogy állami szervnél, „de kiemelten bíróságon, ügyészségen, rendőrségen” dolgozzon.

A nő fellebbezett, de a Kaposvári Törvényszék 2022 márciusában helybenhagyta az első fokú ítéletet. Az ügy ezután a Kúrián kötött ki, amely 2023. április 18-án tartotta a tanácsülését, és fenntartotta az első és a másodfok határozatát.

Ebből a dokumentumból derült ki, hogy a nő időközben elnöki kegyelmet kapott.

Ugyanígy – a Kúria nyilvánosan elérhető határozatából – derült ki, hogy K. Endre, a bicskei gyerekotthon kényszerítésért elítélt igazgatóhelyettese is kegyelmet kapott. A köztársasági elnök ugyanis nem szokta bejelenteni, hogy kinek és mikor ad kegyelmet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!