Tavaly 133 alkalommal engedélyezett titkos megfigyelést a Fővárosi Törvényszék

2024. február 6. – 08:22

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly összesen 133 alkalommal engedélyezett bírói engedélyhez kötött titkos információgyűjtést a Fővárosi Törvényszék – derítette ki a Hvg.hu közérdekű adatigénylés útján.

Egy-egy kiadott engedély akár több célszemélyt is takarhat, így feltételezhető, hogy 2023-ban 133-nál több embert figyeltek meg titokban az állami szervek. Ez valamennyivel kevesebb, mint a tavaly előtti szám, 2022-ben ugyanis 149 alkalommal engedélyezett titkos információgyűjtést a bíróság.

A titkos információgyűjtésnek több típusa is van:

  • Vannak olyan eszközök, amelyek alkalmazásához nem kell engedélyt szerezni, ilyen például az informátor alkalmazása vagy az adatok gyűjtése.
  • Vannak ügyészi engedélyes eszközök, ilyen például az, ha valakinek büntetlenséget helyeznek kilátásba, fedőokiratot, fedőokmányt készítenek, esetleg egy fizetési műveletet figyelnek meg.
  • És vannak a bírói engedélyes leplezett eszközök, amikor például telefonokat hallgatnak le, titokban megfigyelő eszközöket telepítenek egy adott helyre, vagy felbontják a postai küldeményeket.

Tavaly tehát a Fővárosi Törvényszék 133 alkalommal engedélyezte olyan eszköz alkalmazását, amely ez utóbbi csoportba tartozik, azonban ennél jóval több alkalommal kerülhetett sor például telefonlehallgatásokra, miután a titkos információgyűjtésre az igazságügyi miniszter is adhat engedélyt. Viszont az Igazságügyi Minisztérium már tavaly sem árulta el, hány ilyen ügyben jártak el, legutóbb csak annyit közöltek, hogy 2021-ben 1469 darab külső engedélyhez kötött információgyűjtés előterjesztés került a minisztériumhoz.

A Facebook anyacége, a Meta januárban tette közzé a 2023. január–június közötti időszak adatait a különböző állami, hatósági adatkérésekkel kapcsolatban. A magyar állam 2022 első felében 625, a második félévben pedig 620 darab kérvényt, vagyis egész évben 1224 darab megkeresést küldött, de a szám a 2023. januártól júniusig tartó időszakra már megugrott: ebben az időben 1033 darab adatkérést küldtek a Metának 1413 felhasználói fiókkal kapcsolatban. A Meta 13 esetben kapott sürgős, vészhelyzeti kérvényt Magyarországtól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!