Enyhítették Schadl György házi őrizetét, mostantól továbbképzésekre is járhat

2024. február 6. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék enyhítette a korrupciós bűncselekményekkel vádolt Schadl György házi őrizetének szabályait, írja a Blikk. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke így hetente kétszer több órán át bevásárolhat, szakmai továbbképzésen vehet részt, orvosi vizsgálatokra is járhat.

A bíróság részleges feloldás helyett hétfőre és szerdára módosított bűnügyi felügyeletet rendelt el. Schadl ügyvédje azzal érvelt, hogy a vádlottat megilleti a teljes körű védekezés, ez pedig nehéz úgy, hogy ha csak ő járhat fel a vádlott lakására. Schadl így egy héten két nap elmehet az ügyvédje irodájába.

A bíróság döntése szerint azonban továbbra is viselnie kell a bokára szerelt jeladót. A hatóságok így szerezhetnek tudomást arról, ha megszegi az előírásokat, esetleg elhagyja a vármegye határát. Schadl György két évig volt letartóztatásban, tavaly decemberben került házi őrizetbe.

Szintén elhagyhatja otthonát a karácsony előtt letartóztatásból szabadult, és azóta kecskeméti házában bűnügyi felügyelet alatt álló harmadrendű vádlott, R. Róbert is. Ő is a megye határain belül vásárolhat és járhat gyógykezelésre.

Az ügyészség szerint Schadl György a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökeként korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárával, aki alkalmanként 2–5 millió, összesen legalább 83 millió forintot kapott tőle. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy Schadl kérésére jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket és más ügyeket intéz. Alattuk folytatódott a láncolat, hiszen Schadl a vád szerint azokból a pénzekből finanszírozta az államtitkárral közös ügyeit, amit a végrehajtói pozícióra jelentkezőktől kapott. Schadl 2021. novemberi letartóztatásáig összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a vád szerint. Az eddigi tárgyalásokon hétből hat végrehajtó is elismerte, hogy fizetett neki a pozícióért.

A legutóbbi tárgyaláson egy állítólagos találmány, egy vízzel hajtott autó ügyéről volt szó. A per áprilisban folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!