Rétvári Bence: Amelyik fenntartó nem a pedagógusok béremelésére fordítja a pénzt, az le fog bukni

2024. február 2. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az államkincstár ellenőrizni fogja, hogy a fenntartók a pedagógusok béremelésére kapott teljes összeget megfelelően használják-e fel. „Amelyik intézményfenntartó nem így tesz, az le fog bukni” – mondta Rétvári Bence parlamenti államtitkár az M1 műsorában. Szerinte „nem lehet semmiféle trükk, bűvészkedés ebben, oda kell adni az iskolákban, óvodákban dolgozóknak a teljes bértömeget, ellenkező esetben a fenntartónak büntetőkamattal együtt kell visszafizetnie az összeget”.

A kormány december 29-én jelentette be, hogy átlagosan 32,2 százalékkal nő januártól a pedagógusok bére, miután az Európai Bizottság lehívhatóvá tette az uniós pénzek egy jelentős részét. A költségvetésben 340 milliárd forintos béremelési alapot hoztak létre, ennyivel növelték meg a pedagógusok fizetésemelésére adható bértömeget. Ezt a pénzt kell a fizetésemelésekre fordítani. „Jelzések szerint ugyanakkor volt, ahol valamilyen hiba csúszott ebbe” – mondta Rétvári. Szerinte adminisztratív nehézségek adódhatnak, de azokat nagyon gyorsan korrigálni kell.

Megkerestük az ügyben a Belügyminisztériumot, arra voltunk kíváncsiak, hogy mit jelent pontosan az államtitkár állítása, miszerint „valamilyen hiba csúszott ebbe”. Ha válaszolnak, beszámolunk róla.

A pedagógusoknak január 30-ig kellett megkapniuk az értesítőt új fizetésükről, jövő hétfőn már ezt a megemelt bért kaphatják.

A gyakornok pedagógusok bruttó átlagbére 561 ezer forint, a pedagógus I. kategóriában lévő tanárok átlagbére 601 992 forint, a pedagógus II. kategóriában lévőké 679 135 forint, a mesterpedagógusoké 869 007 forint, a kutatótanároké 911 284 forint lett januártól. Egy átlagos iskolaigazgató pedig 1 018 403 forintot keres.

Azonban többen vannak, akik a kategóriájukban meghatározott minimum összeget kapták, és a szakszervezetek szerint súlyos bérfeszültséget okozhat, hogy a gyakornokok és a több évtizede pályán lévők fizetése összecsúszik.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!