Svédasztalos menzák jöhetnek több tízezer diáknak

2024. február 1. – 22:46

Svédasztalos menzák jöhetnek több tízezer diáknak
Ebédet szed egy gyerek a svédasztalos menzát alkalmazó budapesti Németh Imre Általános Iskola ebédlőjében – Fotó: Lakatos Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Általánossá tenné a svédasztalos iskolai étkeztetést a Hungast – közölte Páger Zsolt, a cég üzletfejlesztési igazgatója a társaság csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten az MTI beszámolója szerint.

A szabadszedéses projekt 2023 tavaszán kezdődött 24 iskolában, miután a Hungast Svédországban járva tapasztalatokat gyűjtött az ottani szolgáltatóktól. A külföldön látottak alapján az iskolákban is jól működtethető a svédasztalos rendszer, állapították meg, a kezdeti tapasztalatok pedig igazolták, hogy belföldön is lehet létjogosultsága egy ilyen kísérletnek. Sőt, a cég vezetője most úgy fogalmazott, hogy „talán ez hozhat valódi forradalmat a közétkeztetésben”.

Szeptembertől a kezdeti 5 ezer iskolás után már 40 intézmény 12 ezer diákjára kiterjedően folytatódott a kísérleti projekt.

A Hungast azóta is értékeli az eredményeket, és készül az újabb iskolák kiszolgálására – mondták el. A kezdeményezés egyik legjelentősebb eredménye a cég szerint, hogy az ételmaradék mennyisége majdnem a felére csökkent. A visszajelzésekből ítélve ott a legsikeresebb a rendszer, ahol a pedagógusok segítenek a szemléletformálásban. Erre nagy szükség is lenne, hiszen Magyarországon a közétkeztetésben az étel 27 százalékából lesz hulladék, vagyis az évi 200 ezer tonnából több mint 50 ezer tonna – mondta Páger Zsolt.

Az eddigi megkeresések alapján a következő tanévben újabb iskolák csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, így az eddigi kétszeresére, 24-25 ezerre nőhet a svédasztalos étkeztetésben részesülő diákok száma – közölte a cég.

Enyedi Csaba, a Hungast kommunikációs igazgatója a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a svédországi tapasztalatokat nem pusztán lemásolták, ehelyett arra törekedtek, hogy az itteni szokásokhoz igazítsák a külföldi mintát. A Hungast jelenleg csaknem 800 iskola 120-130 ezer diákjának ellátásáért felel és körülbelül 3 ezer munkavállalót foglalkoztat. A csoport 2022-ben több mint 29 milliárd forint, 2023-ban több mint 37 milliárd forint árbevétellel zárt.

Az iskolai menzák minőségének kérdésével a Telexen cikksorozatban is foglalkoztunk, megvizsgáltuk például, a pénzen kívül mikkel lehetne még hozzájárulni ahhoz, hogy nőjön a színvonal a közétkeztetésben, és írtunk a közétkeztetők nehéz feladatáról is pont a Hungast példáját bemutatva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!