Az utolsó szakszervezet is aláírta a MÁV–Volán-bérmegállapodást

2024. január 31. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Utolsóként, de még időben a sztrájkot szervező Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SzAKSz) is csatlakozott a megállapodáshoz, így a MÁV-VOLÁN-csoport mind a kilenc nagy, reprezentatív érdekképviselete még éjfél előtt aláírta a 3 éves bérmegállapodást – jelentette be Lázár János a Facebook-oldalán. A miniszter korábban bejelentette, hogy a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) is jelezte, hogy szintén aláírja a megállapodást.

„Ez kellett ahhoz, hogy a cégcsoport minden munkavállalója már januártól az emelt bérét kapja. A megállapodással mindenki nyert”

– értékelte Lázár János a tárgyalások végeredményét.

A miniszter egy újabb posztban megköszönte a szakszervezetek partnerségét, és úgy fogalmazott:

„nem győzött le senki senkit: közös nevezőre jutottunk”.

Lázár ajánlata alapján a mávosok és hévesek bére három év alatt közel harmadával nő. Idén 17 százalékkal, de minimum 70 ezer forinttal emelkednek az alapbérek. Az állam 2025-re és 26-ra is garantálja a reálbér-növekedést minden MÁV- és HÉV-dolgozónak. „Ezzel megőriztük három évre a munkabékét, és kialakítottuk az együttműködést” – értékelte a közlekedési miniszter a megállapodást.

A Volánbusz dolgozóinak Lázár beszámolója szerint három év alatt 28,4 százalékos béremelést ajánlottak. Az idei 70 ezer forintos emelés Lázár szerint húszszázalékos béremelést jelentene. „Lesz jó néhány olyan buszsofőr, akinek a keresete mintegy 113 ezer forinttal emelkedhetne, ha a Volán-szakszervezetek elfogadják az ajánlatunkat”.

Az építési és közlekedési miniszter az elmúlt hónapokban több körben is tárgyalt a szakszervezetek vezetőivel. Miután nem sikerült megállapodni, a Volánbusz sofőrjei január 28–29-re kétnapos sztrájkot hirdettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!