Több mint 80 millió forintot keresett a konzul, aki diplomáciai tisztségeket árult külföldieknek

2024. január 31. – 09:33

Másolás

Vágólapra másolva

Tiszteletbeli konzul volt Sierra Leonéban és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél (NAÜ) Burundi képviseletét is ellátta az a férfi, aki ellen nemrég vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség korrupció miatt. B. János korábban rákászhajókat üzemeltetett Sierra Leonéban, később pénzért árult diplomáciai tisztségeket külföldieknek, írja a Blikk.

2015 óta Szijjártó Péter külügyminiszter felkérésére külön miniszteri biztos felügyeli a tiszteletbeli konzuli tisztviselők munkáját, a férfi azóta nem dolgozhatott konzulként, ezután vette át a NAÜ burundi képviseletét, a Blikk szerint jelenleg is ezt tünteti fel munkahelyeként a közösségi médiában.

B. János 1992-ben lett a Sierra Leone-i magyar konzul, ekkoriban robbant ki a véres polgárháború az országban, a férfinek saját elmondása szerint a feladata az volt, hogy segítse a Sierra Leonéból Magyarországra menekülő embereket. Azt állította, hogy kiváló kapcsolatokat alakított ki afrikai vezetőkkel, politikusokkal, aktívan segített magyaroknak a kinti letelepedésben, évente 50-60 vízumot állított ki.

A Blikk információi szerint B. János kapcsolatai révén magyar üzletembereknek segített kinti megbízásokhoz jutni, többek között olyan üzletekkel, mint víztisztító és napenergia-rendszerek telepítése.

A vádirat szerint B. János 2016 és 2021 között összesen öt külföldi személynek pénzért cserébe azt ígérte, hogy afrikai és óceániai országok tisztviselőinek segítségével – esetenként nekik pénzt juttatva – elintézi, hogy tiszteletbeli konzuli és különleges megbízotti pozíciót kapjanak. Közbenjárása alapján két külföldi állampolgár megkapta a kívánt pozíciót, a férfi pedig ezért összesen 213 395 eurót, vagyis mai árfolyamon kb. 83 millió forintot kapott.

Az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztést és pénzbüntetést kért a férfira, illetve azt, hogy a bíróság rendeljen el vele szemben közel 70 millió forint erejéig vagyonelkobzást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!