Milliókért intézett konzuli posztokat külföldieknek egy magyar diplomata, vádat emeltek ellene

2024. január 29. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar férfi ellen, aki a vádirat szerint 2016 és 2021 között összesen öt külföldi személynek pénzért cserébe azt ígérte, hogy afrikai és óceániai országok tisztviselőinek segítségével – esetenként nekik pénzt juttatva – elintézi, hogy tiszteletbeli konzuli és különleges megbízotti pozíciót kapjanak. Közbenjárása alapján két külföldi állampolgár megkapta a kívánt pozíciót, a férfi pedig ezért összesen 213 395 eurót, vagyis mai árfolyamon kb. 83 millió forintot kapott.

Az ügyészség közleménye szerint a férfi ebben az időszakban maga is az egyik afrikai ország tiszteletbeli konzulja volt, majd egy másik állam ENSZ bécsi nagykövete, és egy bécsi székhelyű nemzetközi szervezet igazgatótanácsának tagja volt, ahol ugyancsak ezen államok egyikét képviselte.

Az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztést és pénzbüntetést kért a férfira, illetve azt, hogy a bíróság rendeljen el vele szemben közel 70 millió forint erejéig vagyonelkobzást.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult az ügy, a férfi 10 hónapig volt letartóztatásban, azóta bűnügyi felügyeletben van.

A „diplomatabizniszről” korábban a Direkt36 közölt tényfeltáró cikket egy nemzetközi együttműködés keretében, ez a Telexen is megjelent, ebben többek között arról is szó van, hogy a tiszteletbeli konzulok kinevezése nem átlátható folyamat, a címmel nem jár fizetés, vonzerejét inkább a különféle kiváltságok, mentességek és a vele járó presztízs jelentik.

A cikkben szó van arról is, hogy 2022 szeptemberében a Központi Nyomozó Főügyészség tartóztatott le egy férfit, aki 50 ezer eurót fogadott el egy másik férfitól azért, hogy afrikai országok diplomatáitól tiszteletbeli konzuli címet vásároljon neki. A Hvg szerint a letartóztatott magyar férfi, B. János Burundi nagyköveteként dolgozott Bécsben, de korábban Sierra Leone tiszteletbeli konzulja is volt Budapesten. A Központi Nyomozó Főügyészség akkor azt közölte a Direkt36-tal, hogy B. Jánost üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedéssel és hivatali vesztegetéssel gyanúsítják, és letartóztatásban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!