A református egyház arra kérte Balog Zoltánt, hogy átmenetileg tartózkodjon az eutanáziáról szóló nyilvános diskurzustól

2024. január 31. – 19:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Református Egyház vezető tanácsa arra kérte Balog Zoltán református püspököt, volt fideszes minisztert, hogy tartózkodjon az eutanáziáról szóló nyilvános diskurzustól, amíg az egyház nem fogalmaz meg irányadást az életvégi döntésekről – írja a 24.hu.

Balog még 2023 karácsonya előtt írt levelet Karsai Dánielnek, a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogásznak. Az eutanáziáért küzdő jogász elmondása szerint a református püspök levele „empatikus és egyben gondolatébresztő” volt, annak ellenére, hogy több pontjával nem ért egyet. Balog szerint beláthatatlan káros következményei lennének, ha nem tiltanák tovább az eutanáziát.

„Ki fog majd »hozzásegíteni« a döntéshez, hogy eltaláld a megfelelő pillanatot, amikor már nem érdemes tovább élni? (…) Ezek olyan döntések, amelyeket, ha meghoznak, nem lehet »megbánni” vagy utólag »kijavítani«” – írja a levélben.

Az egykori politikus felvetéseire Karsai Facebook-posztban válaszolt, illetve a levelét is teljes egészében közzétette. Emellett egy beszélgetésre is meginvitálta.

A református egyház vezető testülete, a Zsinat Elnökségi Tanácsa 2024. január 17-én ülésezett. Ezután tették közzé a Balogra vonatkozó közleményt január 20-án, amelyben megkérték a püspököt, hogy tegye közzé a Karsainak írt levelét, de ezt leszámítva a zsinat lelkészi elnökeként „ne folytasson nyilvános beszélgetést erről a témáról addig, amíg egyházunk erre felhatalmazott testületei nem készítenek részletes állásfoglalást és tanítást az életvégi döntésekről”.

Karsai Dánielnél 2022 augusztusában diagnosztizáltak ALS-betegséget. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. December 11-én aztán Karsai és testvére a Momentummal együtt nyújtottak be népszavazási kezdeményezést az eutanáziáról. A kérdések biztosítanák a lehetőséget az eutanáziához azoknak, akik Karsai Dánielhez hasonlóan gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, ami megfosztja őket az emberi méltóságuktól, és komoly szenvedéssel jár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!