Magántőkealapba vándorolt 32 milliárdnyi közpénz, amit a magyar vállalkozások támogatására kellett volna költeni

2024. január 31. – 08:23

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar vállalatok támogatására jöttek létre, de magántőkealapban, gyakorlatilag a süllyesztőben végezték azok a városi tőkealapok, amelyeket az állam 2019-ben és 2020-ban alapított, írja a 24.hu. Az MFB Csoporthoz tartozó MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. hat megyeszékhelyen indította el az egyik típusú támogatásalapot, ezek nagyjából 3-10 milliárd forintos keretösszeggel dolgoztak, és létrejött a Vidékfejlesztési Tőkealap is az agrárvállalkozások megsegítésére.

Az állami forrású városi alapok összesen 29 milliárd forint keretösszeggel indultak, és arról is volt szó, hogy további városokra kiterjesztik őket. Ez azonban nem történt meg, sőt, a már létrejött alapok sem támogatták számottevően a vállalkozásokat. A projektet 12 évre tervezték, de három év után csendesen leállították.

A Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által felügyelt MFB Csoport tőkealapja, a GloCap I. Gazdaságfejlesztési Magántőkealap úgy jött létre, hogy a hat városi tőkealapot és a Vidékfejlesztési Tőkealapot összevonták. Ez akkor derült ki, amikor az egykori zánkai MÁV-üdülő két magántőkealap érdekeltségébe került – ezek egyike az MFB-s alap. Amikor a 24.hu érdeklődött, hogy az összevonásra miért volt szükség, azt a választ kapták, hogy a kérdéseik „nem közérdekű vagy közérdekből nyilvános adat megismerésére irányulnak”. Azt viszont elárulták, hogy a magántőkealapba 32 milliárd forint közpénzt helyeztek el, és a tőkealap által kibocsátott befektetési jegyek, ideiglenes befektetési jegyek kizárólagos tulajdonosa az MFB Invest Zrt.

A 32 milliárd forintot nem egy másik állami társaság, hanem a Global Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. magánvállalat fogja kezelni, amelynek vezetői rendre kormányközeli és fideszes kapcsolati hálóhoz tartozó emberek. Az sem nyilvános, hogy ők milyen szempontok alapján fogják meghatározni a 32 milliárdnyi közpénz sorsát.

Közben a kihirdetett hat városból négyben – Kaposváron, Veszprémben, Nyíregyházán és Pécsen – egyetlen vállalkozást sem támogattak a beszántott városi tőkealapok. Ez a 24.hu közérdekű adatigényléséből derült ki, ahogy az is, hogy csupán Debrecenben és Székesfehérváron osztottak ki támogatást, összesen 1,62 milliárd forint értékben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!