Perre mennek az erzsébetvárosi civilek, mert nem jutnak hozzá a köztisztasági cég szerződéseihez

2024. január 28. – 18:50

Perre mennek az erzsébetvárosi civilek, mert nem jutnak hozzá a köztisztasági cég szerződéseihez
Egy utcaseprő dolgozik az erzsébetvárosi Klauzál utcában 2021. augusztus 7-én – Fotó: Róka László / MTI Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

Négyszer kérték, de valamiért nem kapják meg azokat az adatokat a VII. kerületi civilek, akik Erzsébetváros köztisztasággal is foglalkozó cége után érdeklődtek. A kerület szerint a kért adatokat határidőn belül elküldték, de a részletes tételes elszámolásra más szabályok vonatoznak. Az Erzsébetváros Kft. korábbi beszámolója miatt tavaly már az önkormányzaton belül is vita volt, eleinte a momentumosok sem akarták elfogadni azt. A Színes Erzsébetváros most bíróság elé viszi az önkormányzati céggel kapcsolatos adatigénylését.

A Színes Erzsébetváros nevű helyi civil szervezet tavaly márciusban adatigényléssel fordult a kerületi önkormányzathoz az Erzsébetváros Kft. szerződései miatt. A kerület tulajdonában lévő vállalat több dologért is felel a kerületben, de legfontosabb feladatuk a kerület takarítása, illetve karbantartása. A választási indulásukat decemberben bejelentő civilek arra voltak kíváncsiak, hogy pontosan mire költ az önkormányzat cége, milyen megrendelésekből, azaz szerződésekből jön össze az éves a kiadásuk.

Azonban hiába kértek részletes beszámolót, az önkormányzattól csak összefoglaló táblázatokat, magától a cégtől pedig egyelőre semmilyen adatot nem kaptak. Mivel válasz harmadik és negyedik adatigénylésükre már abszolút nem érkezett, most jogi úton próbálják elérni, hogy hozzáférhessenek az egyébként nyilvános adatokhoz.

A Színes Erzsébetvárosnak először az lett gyanús, hogy az Erzsébetváros Kft. költségvetése évről évre kiugró ütemben növekedett. 2022-ben még például 675 milliót szánt a kerület a cég éves költségvetésére, addig 2023-ra már több mint 1 milliárd forintot irányoztak elő. Egyrészt a több mint 400 milliós növekmény okaira, másrészt arra voltak kíváncsiak a Színes Erzsébetvárosnál, hogy a „környezet-egészségügyi feladatok” miért visznek el 965 milliót a cég költségvetéséből. Mivel a megkötött szerződések és részletes adatok nem voltak elérhetők adatigénylést nyújtottak be.

Első két adatigénylésükkel még VII. kerület önkormányzatához fordultak, de megkereséseikre csak felületes, épp az érdekes és fontos részleteket mellőző választ kaptak. Az első, a jegyző által jegyzett válaszban a civilek azon kérdésére, hogy milyen közérdekű feladatokat, tevékenységet, és kiadásokat fed a „környezet-egészségügyi feladatok ellátása” az önkormányzat 2023-as költségvetésében, egy nyolc elemből álló bontást kaptak. Itt csak annyi derült ki, hogy az 1,084 milliárdos költségvetésből 965 milliót tesz ki a „VII. kerület közterületek hétközbeni és hétvégi kézi és gépi takarítása, valamint egyéb közterületi köztisztasági feladatok”.

Ezért másodszor is adatigényléssel fordultak a kerülethez, ekkor már a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) ajánlása szerint. Itt már direkt az Erzsébetváros Kft. költségvetéséből 965 milliót kitevő „környezet-egészségügyi feladatokra” kérdeztek rá: a részletes és tételes költségvetési tervezetre, 2021-től a kft.-vel kapcsolatos számlák kibocsátójára és vevőjére, a kibocsátás és teljesítés összegére, illetve a kifizetett összegekre is. Az önkormányzat ezúttal válaszában valamelyest részletesebb, de a kérésekre továbbra se felelő választ küldött. Egy mellékelt táblázatban a 2021. évre vonatkozóan megkapták tételesen, havonta lebontva, hogy az adott évben miből jöttek össze a kiadások, ezeknek tárgya egytől egyig „köztisztasági feladatok ellátása” volt. Így sok dolog ismét nem derült ki.

Ezután ősszel, a NAIH-hal való levelezés után harmadszor is próbálkoztak: az információs hatóság javaslatát követve már közvetlenül az Erzsébetváros Kft.-től mint adatgazdától kérték az adatokat. Így egy hasonló adatigényléssel fordultak az önkormányzat helyett közvetlenül a céghez, először tavaly októberben, majd válasz hiányában decemberben is. Mivel a részletes adatokat a Színes Erzsébetváros azóta sem kapta meg a kerülettől,

úgy döntöttek, hogy bírósághoz fordulnak, és jogi úton próbálják megszerezni a ki nem adott szerződéseket, illetve a részletes adatokat.

A civil szervezet arról tájékoztatott: a keresletet előző héten benyújtották a bíróságnak, most várják, hogy mikorra tűzik majd ki a tárgyalás időpontját.

Megkérdeztük az önkormányzattól, hogy miért nem adta ki az adatigénylésben kért pontosabb adatokat sem az önkormányzat, sem az Erzsébetváros Kft., van-e ennek bármilyen jogi akadálya. Erzsébetváros sajtóosztályától azt a választ kaptuk, hogy Lajos Béla, a Színes Erzsébetváros elnöke tavaly májusban fordult közérdekű adatigényléssel az önkormányzathoz. A közérdekű adatigénylés többek között az Erzsébetváros Kft. számláinak és szerződéseinek kiadására vonatkozott. Az önkormányzat pedig a vonatkozó törvény alapján küldte meg a választ és csatolta a köztisztasági feladatellátás körében a 2021., 2022 és 2023. év május 23. nappal bezárólag az ellenszolgáltatás mértékét és a teljesítés időpontját tartalmazó táblázatot.

Válaszukban azt írták, hogy a részletes számlaszintű, tételes elszámolásra más szabályok vonatkoznak, azokra „külön törvények rendelkezései irányadók. Erre való hivatkozással az adatkezelő az adatigénylést az igénylés tárgyát képező irat másolata helyett a jogviszony alanyainak, a jogviszony típusának, a jogviszony tárgyának, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás mértékének és teljesítése időpontjának megjelölésével is teljesítheti.” Vagyis saját értelmezésük szerint szabályosan jártak el.

Az Erzsébetváros Kft.-hez december 3-án érkezett adatigénylés, amire a jogi állásfoglalás után, a törvényes szabályozást betartva válaszolni fognak

– írta a kerület önkormányzata. A Színes Erzsébetváros annyit reagált, hogy nagyon várják a választ. „Annak külön is örülünk, hogy a cég nyilatkozata szerint nemsokára megszületik, ám a törvényes válaszadási határidő már karácsony előtt lejárt. Mi egyébként eddig türelmesen várakoztunk: a címzettnek további időt hagyva csak január közepén, a perindítási határidő végén adtuk be a keresetet a bíróságra, de a válasz 45 nap alatt sem érkezett meg” – írták.

Már az önkormányzatban is volt vita cég pénzügyei miatt

Az Erzsébetváros Kft. tavaly már bekerült a hírekbe, mikor kiderült, hogy elszámolási részletek miatt a cég 2022-es beszámolóját a Momentum sem volt hajlandó elfogadni. A kerület momentumos alpolgármestere, Bárdi Zsuzsanna Erzsébetváros önkormányzatának szeptemberi ülésen arról beszélt, hogy azért nem tudják megszavazni az előterjesztést, mert egy közérdekű adatigénylés nyomán „kétely merült fel a Belső-Erzsébetváros kézi takarítására vonatkozó közbeszerzési szerződés teljes mértékű teljesülésével kapcsolatban”.

A cég pénzügyeiről, illetve a beszámoló elfogadása körül kialakult helyzetről Niedermüller Péter, a kerület polgármestere a szeptemberi testületi ülésen felidézte: áprilisban jelezte egy felügyelőbizottsági tag, hogy problémákat lát a cég beszámolójában. Májusban ezért nem is került napirendre a beszámoló elfogadása, a döntést halasztották. A polgármester ekkor megkérte a jegyzőt, hogy vizsgálja meg az Erzsébetváros Kft.-t. A vizsgálat megállapította, hogy „részletes hiánypótlásra” van szükség, mondta a polgármester.

Ezek után a felügyelőbizottság és pénzügyi bizottság is a beszámoló elfogadását javasolta az erzsébetvárosi testületnek. Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros képviselője a cég pénzügyeivel kapcsolatban már ekkor szóvá tette, hogy az Erzsébetváros Kft. zöldterület fenntartásra 2022-ben majdnem 400 milliót költött, miközben a kerületben 1500 fa van. A 80 ezer fával rendelkező Zugló mindezt 500 millióból oldja meg.

Az Erzsébetváros Kft. 2022-es beszámolóját végül egy hónappal később, az októberi ülésen már elfogadták.

A momentumos alpolgármester ekkor azt állította, hogy több hónapos egyeztetés után „új alapokra helyezték” Belső-Erzsébetváros takarítását. Bárdi Zsuzsanna megjegyezte, hogy „folytatjuk a cég takarítási munkafolyamatainak nyomon követését, hogy a közpénzek felhasználása hatékony és transzparens módon történjen”. Az októberi testületi ülésen több képviselő is szóvá is tette, hogy nem értik pontosan, hogy mi változott meg az egy hónappal korábbi helyzethez képest a céggel kapcsolatban.

Változás volt viszont, hogy az Erzsébetváros Kft.-ben különböző pozíciókban vezető tisztséget egészen 2001 óta betöltő Galambos András ügyvezető október végén családi és személyes okokra hivatkozva távozott. Galambos távozásáról a képviselő-testület ülésén viszont nem volt szó. Bárdi Zsuzsanna úgy foglalta össze a változtatásokat, hogy változást értek el, a korábbi fideszes vezetés alatt létrejött „alvállalkozói láncolatot” felszámolták. A lényeg gyakorlatilag itt az volt, hogy az Erzsébetváros Kft. a jövőben már nem kiszervezi a takarítást külsős cégeknek, hanem saját vállalkozókkal valósítja meg azt. Kérdés, hogy ez megoldott-e minden problémát.

Az Erzsébetváros Kft., hivatalos nevén Erzsébetváros Fejlesztési és Beruházási Kft. száz százalékban a kerület cége, nincs másik tulajdonosa. A céget ügyvezetőként az utóbbi években a tavaly októberben távozó Galambos András vezette. Galambos 2001 óta szinte mindig valamilyen vezetői pozíciót foglalt el a cégnél, nyilvánosan elérhető adatok alapján nagyrészt ügyvezető volt, 2010 után volt néhány év, mikor más töltötte be ezt a posztot.

Az Erzsébetváros Kft. szerteágazó feladatkörrel rendelkezik a kerületben. Az adatigénylésre adott válaszból kiderül, hogy a kiadásainak nagy részét kitevő „VII. kerület közterületek hétközbeni és hétvégi kézi és gépi takarítása, valamint egyéb közterületi köztisztasági feladatok” mellett többek közt ők végzik a kisállattetemek elszállítását, a mobil illemhelyek üzemeltetését, a graffitimentesítést, a kutyafuttatók karbantartását is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!