Reagált arra a kormány, hogy miért nem ítéli el az észak-koreai fegyverszállítmányokat Oroszországnak

2024. január 27. – 12:35

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány hosszú ideje hangoztatja, hogy ellenzi a nyugati fegyverszállítást Ukrajnába az orosz megszállók elleni harchoz, de közben a szemük se rebben, amikor ugyanezt teszi a kommunista Észak-Korea Oroszország esetében. Két ellenzéki parlamenti képviselő, a momentumos Tompos Márton és az LMP-s Ungár Péter ezért írásban fordult a kormányhoz, amire Sztáray Péter külügyi államtitkár reagált a 444 cikke szerint.

A képviselők arra voltak kíváncsiak, hogy a magyar kormány miért nem csatlakozott ahhoz a nemzetközi nyilatkozhathoz, amelyben elítélik, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákat küldött Oroszországnak, amit az orosz katonai megszállók aztán kilőttek Ukrajnára. Az Egyesült Államok által kiadott nyilatkozat szerint a fegyverszállítás növeli az ukrán nép szenvedéseit az ellenük indított háborúban. A nyilatkozatot minden EU-s ország, illetve Nagy-Britannia, Albánia és Észak-Macedónia is aláírta, egyedül Szlovákia és Magyarország nem.

Annak ellenére, hogy Észak-Koreai 2006 óta fegyveremberagó alatt áll (amit annak idején az oroszok is támogattak), tavaly kiderült, hogy ezer konténerből álló fegyverszállítmánnyal segítették Vlagyimir Putyin háborús törekvéseit. Sztáray Péter szerint ezek az információk nem győzték meg eléggé a magyar kormányt arról, hogy alá kéne írniuk a nyilatkozatot. A hivatalos válaszban szó szerint az áll, hogy

„Mivel semmilyen bizonyítékot nem bocsátottak rendelkezésünkre, ezért nem volt módunk meggyőződni a nyilatkozatban foglalt állítások megalapozottságáról”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!