Perre mennek a magyar tűzoltók, mert évek óta nem fizetik ki a túlóráikat

2024. január 27. – 09:32

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszan tartó pereskedésre készül több száz tűzoltó, írja a 24.hu. A tűzoltók szerint diszkriminatív, hogy amíg a maximális társadalombiztosítási bejelentési idő heti negyven órának felel meg, addig ők heti 48 órát dolgoznak, amiért ráadásul semmit nem kapnak.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, Salamon Lajos arra is kitért, hogy több munkáért kevesebb pénzt kapnak, mint a hivatali munkára bejelentett dolgozók. Ráadásul hiába dolgoznak heti nyolc órával többet a kelleténél, a túlórát csak akkor fizetik ki, ha meghaladja a heti 48 órát.

A tűzoltók kalkulációja szerint a túlórát, túlmunkát és a sima munkaidőt is beleértve havi 228 órát dolgoznak bruttó 456 ezer forintért. Ezzel szemben ugyanennyi munkáért szerintük egy más szektorban dolgozó 614 ezer forintot keresne.

Salamon azt is elárulta, hogy fejenként átlagosan öt millió forint elmaradt fizetéssel tartoznak nekik az elmúlt három évért. Szerinte már az elfogadhatatlanná tette a helyzetet, hogy a Fidesz eltörölte 2012-ben a korengedményes nyugdíjat.

Az elnök szerint 400-500 tűzoltó készül szolgálati panaszt beadni, és összesen hétezer tűzoltót érint az évek óta ki nem fizetett túlmunka. Salamon egyébként tisztában van azzal, hogy hosszú pereskedésre lehet számítani, és valószínűleg itthon nem is adnak majd nekik igazat: „Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezeket a pereket Magyarországon nagy valószínűséggel el fogjuk bukni a jelenleg hatályos jogszabályok miatt”. Ezért is készülnek már az elején úgy, hogy elviszik az ügyet egészen a nemzetközi bíróságig.

A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium a 24.hu megkeresésére természetesen azt mondta, hogy nem számít túlszolgálatnak, hogy heti 40 helyett 48 órát dolgoznak a tűzoltók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!