A fuvarozók egyesülete szerint nem nőne a teherforgalom Budapesten, ha megszüntetnék az útdíjat

2024. január 27. – 21:45

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) szerint a fővárosi úthasználati díj eltörlése nem változtatná meg a budapesti teherforgalmat. Árvay Tivadar, a szervezet főtitkára az RTL Híradójának elmondta, hogy mivel Budapest súlykorlátozott zónákból áll, ezekre a területekre továbbra sem hajthatnának be szabadon a tehergépjárművek.

A téma azután került napirendre, hogy a kormányhivatal azt kérte a fővárosi önkormányzattól, hogy vonják vissza az úthasználati díjat előíró 2011-es rendeletet, mivel a Kúria szerint az jogszerűtlen.

Karácsony Gergely főpolgármester és a fővárosi önkormányzat ezzel nem ért egyet, ezért olyan javaslatot fognak a közgyűlés elé terjeszteni, hogy bíróságon támadják meg a kormányhivatal felszólítását. „Nem értjük, hogy a kormányhivatal miért akar egy ilyen rendeletet megszüntetni. Ez azzal járna, hogy Budapest utcáit ellepnék a teherautók és akár a kamionok is, mivel az M0-s fizetős, a budapesti utak pedig ingyenesek. bíróságra megyünk, azt gondoljuk, hogy ez a per megnyerhető” – mondta az RTL-nek a főpolgármester.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elárulta, hogy 2023-ban nettó 1,8 milliárd forint bevétele volt Budapestnek az úthasználati díjból, ami a 600 milliárdos végösszegű költségvetésben nem jelentős, még ha soknak is tűnhet – írta az ÉnBudapestem, a fővárosi önkormányzat lapja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!