Nem vesznek vissza tanítani olyan tanárokat, akik korábban nem írták alá a státusztörvényt

2024. január 26. – 21:01

Másolás

Vágólapra másolva

Több olyan tanár, aki a státusztörvény után nem fogadta el az új szerződését, arról panaszkodott, hogy nem veszik fel az állami iskolák, írta az Rtl.hu.

Szeptember végéig több mint négyezren, a tanárok öt százaléka döntött úgy, nem fogadja el az új jogállást, és nem tanít tovább. Azóta többen meggondolták magukat, már elfogadják és aláírnák az új jogálláson alapuló szerződést.

Egy földrajz szakos tanár már nyolc iskolába jelentkezett álláshirdetésre, de mindenhol elutasították arra hivatkozva, hogy nem fogadta el a státusztörvényt. Volt, ahol már meg is egyeztek abban, hogy milyen órákat tanít, de aztán másnap felhívták, hogy nem tudják felvenni.

Ugyanezt tapasztalta egy másik, matematika–fizika szakos tanár is. „Mondták, hogy reménykednek, és felhívják a tankerületet. Kiment az igazgató, 5 perc múlva visszajött és elmondta, amikor mondta, hogy matek–fizika tanár, akkor kapcsolták egyre feljebb, de végül azt a hírt kapta, hogy nem vehetnek fel.”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint az igazgatók legtöbbször alkalmaznák a visszatérő kollégákat, de ezt a tankerületek megtiltják.

A PDSZ szerint a törvény nem tiltja a tanárok visszatérést. Csak annyi kikötés van, hogy ha valaki 90 napon belül kezd el újra tanítani, akkor annak vissza kell fizetnie a végkielégítését.

A Klebelsberg Központtól az RTL kérdéseire azt válaszolták, hogy a szeptemberig nyilatkozó tanárok „maguk döntöttek arról, hogy a továbbiakban nem kívánnak köznevelési intézményben dolgozni. A döntést a pedagógusok hozták meg, nem a fenntartók.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!