Medgyessy Gyurcsánynak az őszödi beszéd után: Feri, le kéne mondani

2024. január 26. – 09:06

Medgyessy Gyurcsánynak az őszödi beszéd után: Feri, le kéne mondani
Orbán Viktor Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel beszélget a 2017-es budapesti vizes világbajnokság megnyitóján – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A politikai váltógazdaság megmaradásának kedvezett volna, ha Gyurcsány Ferenc lemond a miniszterelnöki posztról a 2006-ös őszödi beszéd napvilágra kerülése után, fejtette ki véleményét Medgyessy Péter, aki 2002 és 2004 között volt kormányfő. A Blikknek adott podcastinterjú szerint akkor azt mondta Gyurcsánynak, hogy Feri, le kéne mondani, de ő nem hallgatott rá. Mint fogalmazott, ha Gyurcsány elég erős lett volna és lemond, akkor a baloldal talán elvesztette volna a következő választást, de a második ciklusban könnyen visszajöhetett volna.

A 81 éves egykori politikus jelenleg is dolgozik, számos országba hívják előadásokat tartani világpolitikai kérdésekről és az Európai Unió fejlődéséről, jövőjéről, valamint gazdasági témákról, de ezenfelül tanácsadó cégében is tevékenykedik.

Az interjúból az is kiderült, hogy a rendszerváltás idején miniszterelnök-helyettesként megtapasztalta, hogy sokan a magas pozíció és a hatalom miatt törleszkednek az emberhez, majd a hivatali ciklus lejártával eltűnnek. Ez a jelenség később, a miniszterelnöki időszakában is megismétlődött, ami elsősorban feleségét lepte, meg, akivel 1991-ben házasodtak össze.

A beszélgetés későbbi szakaszában Medgyessy kitért arra is, hogy szintén a felesége beszélte le arról, hogy lemondjon posztjáról a D-209-es ügy kirobbanása után, vagyis amikor kiderült, hogy 1977 és 1982 közt kémelhárítóként is tevékenykedett. Végül azért maradt hivatalban, mert elfogadta tőle az érvelést, ami szerint sokat áldozott azért, hogy miniszterelnök lehessen, és ő vihesse be Magyarországot az Európai Unióba.

Medgyessy nagyon korrektnek nevezte az Orbán Viktorral való kapcsolatát, és mint mondta, a jelenlegi miniszterelnökkel csak a saját módszerei szerint lehet versenyezni. Jólesett neki, hogy Orbán egy nagyon szép levelet írt a nyolcvanadik születésnapjára, és küldött neki egy láda bort is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!