27 év után, végkielégítés nélkül rúgtak ki egy szakszervezeti vezetőt a Continental szegedi gyárából, állítja az érintett

2024. január 26. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

Azonnali hatállyal, előzetes figyelmeztetés nélkül bocsátották el Radics Gábort, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnökét január közepén a Continental szegedi gyárából, tudta meg a Mérce az érintettől. A szakszervezeti vezető 27 évig dolgozott a gyárban, ennek ellenére nem kapott végkielégítést, és a lapnak azt mondta, hogy tudomása szerint a tavalyi évre járó prémiumától is elesett. A felmondás okát a Contitech Kft., üzleti titoknak minősítette, így ennek közzétételét jogsértésként értékelné a cég, tudta meg a lap. Radics a döntés miatt jogi lépéseket tesz.

A Mérce által megkérdezett munkajogász szerint a szakszervezeti vezetők esetében azonnali hatályú felmondás esetén nincsenek érvényben az őket egyébként megillető többletjogok. Ugyanakkor több évtizedes pályafutása során nem találkozott olyan esettel, amikor egy felmondás okát a munkaadó üzleti titoknak minősítette.

Az érdekképviseleti vezető állítása szerint a szakszervezeti dokumentumokhoz sem fér hozzá, amit a munkajogi szakértő jogellenesnek tart. Radics a Mércének azt mondta, az utolsó munkanapján biztonsági őr kísérte ki a gyárból, majd másnap szintén csak őrrel mehetett be az irodájába, és nyitott ajtónál tudott volna dolgozni, ha hozzáfért volna a szükséges iratokhoz. Mivel a letiltott dokumentumok egy része nem a Contitech ügyeit érinti, Radics a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, egyúttal felszólította a céget, hogy adják vissza a hozzáférését a szakszervezeti adattárhoz, ami eddig szerinte nem történt meg.

Az elbocsátott szakszervezeti vezető úgy látja, a felmondás és körülményei rámutatnak, hogy milyen következményekkel kell számolnia annak, aki a dolgozók érdekeiért próbál tenni, és a szakszervezeti szabadságot tartja fontosnak.

Radics Gábor szerint a makói Continental a decemberi eljárások indítása után újabb pereket indított vele és a GSZSZ-szel szemben. Ez utóbbiak az általa vezetett szövetség és a cég makói telephelyének vezetése közt régóta húzódó konfliktusok elmérgesedésének következményei lehetnek.

A Mérce kérdéseket küldött a cégnek Radics Gábor elbocsátásának okával, illetve azzal kapcsolatban, hogy hogyan biztosítják az általa eddig betöltött szakszervezeti pozíciókhoz tartozó feladatok ellátását, de a cég a munkajogi és adatvédelmi szabályokra hivatkozva nem adott részletes tájékoztatást.

A cég a Telexnek is elküldött közleményében azt írta: „Mint sok más cég, így mi is rendelkezünk minden munkavállalónkra vonatkozó, kötelező érvényű értékekkel és szabályokkal, beleértve a munkavállalói érdekképviseletek tagjait is. Ezen értékek és szabályok jelentős megsértése esetén a munka törvénykönyvében leírtak alapján megtesszük a szükséges lépéseket. Egyes munkavállalóinkat érintő egyéni eseteket adatvédelmi okokból ezen túlmenően nem kommentálhatunk”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!