Viharos széllel érkezik a napsütés

2024. január 25. – 06:41

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdai szeles idő után csütörtökön napközben tovább erősödik a légmozgás, a délnyugati és északkeleti országrészek kivételével nagy területen kell számítani sík vidéken is viharos széllökésekre – figyelmeztet a HungaroMet.

A meteorológiai szolgálat Pest és Fejér vármegyére is másofokú (narancs) riasztást adott ki viharos széllökések miatt. Az ország nagy részén elsőfokú (citromsárga) riasztás van érvényben.

A tájékoztatás szerint a maximális széllökések erőssége síkvidéken általában 70-90 km/h között alakul, de kiemelten a Balaton keleti, északkeleti részén, a Dunántúli-középhegység és a főváros térségében akár 90-100 km/h-s széllökések is előfordulhatnak. A hegyekben ettől még erősebb lökések sem kizártak.

Estére fokozatosan veszít erejéből a légmozgás.

A szeles időért cserébe viszont napsütést is kapunk, kora délelőttre a felhős tájakon is csökken a felhőzet, és a felhőátvonulások mellett a legtöbb helyen több órára kisüt a nap. Az északkeleti tájakon azonban a nap nagyobb részében továbbra is több lehet a felhő. Elvétve előfordulhat zápor.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 8, 13 fok között alakul, de északkeleten ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Késő estére 0, +8 fok közé hűl le a levegő.

Pénteken kezdetben sok lesz a napsütés, és marad az enyhe idő is, hajnalban -4, +2, délután 3-10 fokot mérhetünk. Nyugaton lehet több felhő az égen, itt gyenge eső, átmenetileg ónos eső is előfordulhat. Délután aztán északnyugat felől frontfelhőzet, estétől csapadék érkezik. Késő este és éjszaka nagyrészt esőre számíthatunk – írja az Időkép.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!